ŠTO ĆE HV POKAZATI?

VELIKI PLAN ZA SPEKTAKULARNIMIMOHOD Uz 300 vozila i 30 vrstazrakoplova prava zvijezda vojneparade tek stiže iz Njemačke...

Građani će na mimohodu moći vidjeti 200-300 vojnih vozila, mobilni obalni lanser i oko 30 vrsta zrakoplova

Vojni mimohod 4. kolovoza održat će se u Ulici grada Vukovara na potezu od Držićeve do Savske ceste, odlučeno je u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru OS-a. Nakon pregleda više lokacija u gradu taj je prostor odabran kao najidealniji. Dovoljno je širok i njime može proći vojna tehnika, a dovoljno je mjesta i za gledatelje.

Vozila iz vojarne Croatia

Usto, postoji direktna komunikacija između vojarne Croatia, gdje će biti smještena sva vozila, i mjesta mimohoda. Montažna bina za gledatelje bit će postavljena kod Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”. Zasad je jedina nepoznanica hoće li mimohod krenuti od Savske ceste ili Držićeve.

Mimohodi se koriste i kako bi Oružane snage javnosti prvi put pokazale određena sredstva tehnike i naoružanja. Prema dostupnim informacijama, najveća zvijezda ovoga mimohoda trebale bi biti dvije samohodne haubice PzH 2000. Jutarnjem je potvrđeno da će do mimohoda dvije haubice stići iz Njemačke. Hrvatska je od Njemačke kupila 12 tih haubica koje spadaju u strateško topničko naoružanje. Nadalje, novina će biti i jurišne puške VHS2. Riječ je o proizvodu domaće tvrtke HS Produkt. Kako doznajemo, puška je uvedena u Oružane snage kao standardno naoružanje, a do mimohoda će vojsci biti isporučeno oko 1000 komada. Na mimohodu će njima biti opremljene pješačke postrojbe. Među ostalim, namjera je javnosti pokazati hrvatskog vojnika odjevenog i opremljenog osnovnom opremom koja je u potpunosti domaće proizvodnje. Široj javnosti će prvi put biti predstavljena oklopna vozila MRAP Max Pro i M-ATV koja je donirao SAD te mobilni obalni lanseri (MOL) s protubrodskom raketom RBS-15B. Prilikom prolaska MOL-a na obližnjem videozidu bit će prikazano ispaljivanje te rakete izvedeno nedavno kod Dugog otoka.

Još nema novih odora

Iako se najavljivalo, nove odore neće biti pokazane jer još nisu usvojene na razini MORH-a. Očekuje se da će na mimohodu biti prikazano između 200 i 300 raznovrsnih vozila, oko 30 raznih vrsta zrakoplova, a u Bračkom kanalu će ploviti 5 ili 6 vojnih brodova, što će preko videozida biti prikazano u Zagrebu. Pripreme ubrzano teku jer su do održavanja samo dva mjeseca. Formiran je stožer na čijem je čelu kontraadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera OS-a. Njegovi zamjenici su general Ivan Jurić, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta, i general Mladen Fuzul, zamjenik zapovjednika Kopnene vojske.

2000 vojnika HV-a

Ta tri visoka časnika najodgovornije su osobe za pripremu i provedbu mimohoda. Prema našim informacijama, uvježbavanje postrojbi počinje sljedeći tjedan u vojarni Croatia te u još nekim vojarnama u Hrvatskoj. Neslužbeno, u mimohodu bi trebalo sudjelovati oko 2000 vojnika, plus pripadnici MUP-a, civilne zaštite i branitelja. Predviđeno je da nekoliko ešalona bude sastavljeno od vojnika savezničkih vojski - trenutačno je najveća nepoznanica kojih i koliko će ih biti. Naime, predsjednica Republike, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera ovih dana pokušavaju dogovoriti sudjelovanje njihovih pripadnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:11