BITKA ZA POVJERENJE FRANCUZA

Hollande odustao od poreza na milijunaše, diže porez tvrtkama

Francuski predsjednik dao je intervju koji je gledalo 8 milijuna Francuza

Nepunih godinu dana nakon dolaska na vlast socijalističkog predsjednika Françoisa Hollandea čak 68 posto francuskih građana više nema povjerenja u njega, ali on je u jednosatnom intervjuu na nacionalnoj TV postaji France 2 pokušao uvjeriti javnost u ispravnost svoje vizije o izlasku zemlje iz krize.

Porez na najviše plaće

Budući da je Ustavni sud proglasio neustavnom odluku o uvođenju porezne stope od 75 posto na najbogatije individualne porezne obveznike, francuski je predsjednik konačno pronašao način kako ipak dodatno porezno opteretiti najbogatije, što je i jedno od njegovih temeljnih obećanja iz predizborne kampanje.

DESECI TISUĆA LJUDI U PARIZU PROTIV ISTOSPOLNIH BRAKOVA Organizatori očekuju milijun prosvjednika

Prema najavljenom planu, uskoro će kompanije morati plaćati porez od 75 posto, umjesto dosadašnjih 50 posto, na godišnje plaće veće od milijun eura. Istodobno je obećao da neće povećavati ostale poreze na prihode građana te najavio gospodarski oporavak.

U mirovinu sa 62 godine

- Krajem godine će se broj nezaposlenih početi smanjivati. To je obećanje - poručio je Hollande. Istovremeno je najavio podizanje starosne granice za odlazak u mirovinu, što je, rekao je, nužno za očuvanje mirovinskog sustava koji će inače 2020. godine zabilježiti 20 milijardi eura deficita.

- Živimo dulje, pa je jasno i da ulaganja u mirovinski sustav trebaju trajati dulje - obrazložio je podizanje granice odlaska u mirovinu sa 60 na 62 godine.

U trenutku rekordnog državnog duga i visoke stope nezaposlenosti, predsjednik ipak, čini se, nije uspio uvjeriti javnost da ima rješenje za gospodarski oporavak Francuske. Francuska je desnica Hollandeovo obraćanje javnosti, koje je pratilo više od osam milijuna građana, očekivano dočekala kritizirajući i njegov nastup i najavljene reforme te ga optužila za nedostatak gospodarske vizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:10