JE LI NA SAMRTI?

Sestra Juanita: 'Fidel se dobro osjeća, nije istina da je pretrpio moždani udar'

 AP

Natezanja oko zdravstvenog stanja legendarnog kubanskog vođe Fidela Castra i dalje se nastavljaju.

Tako je jučer prvo svijet obišla vijest da je vođa kubanske revolucije, 86-godišnji Castro doživio izljev krvi u mozak, a kontroverzni i nepouzdani venezuelanski liječnik Jose Rafael Marqina (svojedobno je dao i loše zdravstvene prognoze Hugu Chavezu, koji je nedavno pobijedio na predsjedničkim izborima) rekao je da “Castro nikoga ne prepoznaje, da ga hrane kroz sondu i da je priključen na umjetna pluća”.

Apsurdne tlapnje

Na liječnika su se pozvale i američke novine Nuevo Herald koje izlaze na španjolskom jeziku. No, samo nekoliko sati kasnije Castrova mlađa sestra Juanita, koja živi na Floridi, opovrgnula je diaboličnog doktora, nazvavši sve “apsurdnim tlapnjama”, a javio se i Castrov sin Alex s izjavom da se “tata osjeća dobro”. Fidel Castro se zbog problema sa zdravljem 2008. povukao u mirovinu, prepustivši partijsko-državne dužnosti mlađem bratu Raulu, ali on još uvijek ostaje simbol komunističke Kube.

Kubanski vođa inače je zadnji put u javnosti viđen u ožujku ove godine, kada se susreo s papom Benediktom XVI., koji je tada posjetio Kubu, a od 19. lipnja više se u kubanskom tisku ne objavljuju ni njegove redovite kolumne pod nazivom “Razmišljanja”.

Castro nasmiješen

U rujnu ove godine Mario Silva, urednik prochavezovske emisije “La Hojilla” na tamošnjoj televiziji, boravio je kod “el comandantea” na Otoku slobode te potvrdio njegovo dobro rasploženje (“Nek’ se venezuelanska oporba i kubanski desničari iz Miamija pojedu od muke, ali Castro je dobrog zdravlja”), a kubanski portal Cubadebate objavio je nekoliko fotografija s tog susreta, gdje se vidi Fidel Castro udobno zavaljen u fotelju kako se smije i gestikulira. Diktator je već dulje vrijeme bolestan, a nedostatatak informacija i stvaranje mistične aureole oko njegova zdravlja te pozna životna dob kumuju stalnim nagađanjima o Castrovom daljnjem prebivanju na ovom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:49