VJEROVALI ILI NE

TETOVIRANI UMJETNIK PRIVUKAO 11% BIRAČA ‘Egzotično biće s Papue’ odlučit će izbore za predsjednika Češke!

Vladmir Franz ugledni je skladatelj i profesor koga su kandidirali studenti. Drži treće mjesto, a njegovi glasači odlučit će pobjednika drugog kruga
 AFP

Vladimir Franz u svojoj domovini Češkoj već uživa status jednog od najkvalitetnijih glazbenih umjetnika i kompozitora koji trenutačno stvaraju u toj državi. Sada su ga njegovi studenti, kojima predaje na praškoj Akademiji scenskih umjetnosti, nagovorili da se, pozitivnog šoka radi, kandidira za predsjednika države.

Skupio 80.000 potpisa

“Najzanimljiviji predsjednički kandidat u povijesti”, kako ga neki mediji opisuju, u anketama uoči predsjedničkih izbora, čiji će se prvi krug održati danas i sutra, zauzima iznenađujuće treće mjesto, a njegovoj popularnosti ne smeta ni činjenica da se za češkog predsjednika kandidirao čovjek koji je od glave do pete prekriven tetovažama.

Strancima čovjek s “ratnički” istetoviranim licem koji u odijelu i kravati polemizira o aktualnim političkim problemima koji muče Češku možda i može biti šokantan. Međutim, Česi, osobito ljubitelji glazbe, na Franza su se već navikli.

Operni i kazališni skladatelj iza kojega stoji čitav niz popularnih predstava i prestižnih nagrada ujedno je uspješan pedagog koji predaje na praškoj akademiji. Iza njegove kandidature stoji nadstranački pokret mladih intelektualaca i studenata koji u svom profesoru vide rješenje za situaciju posvemašnje korupcije i amoralnosti političkih oligarhija. Kada je krajem 2012. predavao potpise za predsjedničku kandidaturu, Franz je skupio gotovo 80.000 potpisa, značajno više od 50.000 potrebnih za izlazak na izbore.

Njegova popularnost u stalnom je porastu, a treće mjesto dobiva na značaju kada se zna da je Franzova kampanja, u usporedbi s ostalim kandidatima, financijski više nego skromna. Na kampanju je potrošio oko 20.000 eura koje je skupio od donatora, za jumbo plakate nije imao novca, a svi oni koji rade u njegovu predizbornom stožeru su volonteri. Svoj program temelji na borbi protiv korupcije, isticanju značaja obrazovanja i moralnoj obnovi češke politike.

Ljudski čimbenik

- Živimo u zemlji u kojoj politički sustav sam po sebi uglavnom funkcionira. Problem je u ljudskom čimbeniku. Glasači biraju političare da vode zemlju, ali većina njih je zainteresirana samo za osobnu dobit.

Dakle, problem je ‘moralne’, a ne strukturalne prirode - jedna je od Franzovih karakterističnih izjava kojom je opisao situaciju u Češkoj, ali i u drugim postkomunističkim zemljama. Franz je najpopularniji među mladima, što su pokazali i rezultati predsjedničkih “izbora” provedenih u 441 srednjoj školi i na kojima je glasalo 60.000 mladih.

On je dobio više od 40 posto glasova, a njegovoj popularnosti je pomogla činjenica da se založio za legalizaciju marihuane. Iako ga je jedan gledatelj koji je zvao u studio tijekom debate kandidata nazvao “egzotičnim stvorenjem iz Papua Nove Gvineje”, a neki mediji su mu dali nadimak “Avatar”, Franzove tetovaže u cijeloj priči nisu problem.

On sam ih naziva “izrazom slobodne volje koja ne vrijeđa slobode drugih”. Tetovirao je više od 90 posto tijela, na ruci mu je nacrtan portret češkog skladatelja Bohuslava Martinua, a na prsima raspeti Isus Krist. Glavni Franzov minus u očima Čeha izvan populacije koja mu je sklona, kažu analitičari, nisu tetovaže nego nedostatak političkog iskustva.

Nedostatak iskustva

Kako bilo, od potpunog autsajdera Franz je došao do statusa čovjeka koji može neizravno odlučiti izbore. Glavni kandidati za pobjedu su lijevi političar i bivši premijer Jan Fischer koji vodi u anketama sa 25 posto biračke potpore, a za petama mu je Miloš Zeman, nekadašnji šef tehničke vlade od 2009. do 2010. koji ima oko 20 posto potpore. U izvjesnoj situaciji drugoga kruga nije svejedno kome će se onih 11 posto Franzovih birača prikloniti.

Inače, ovo je prvi put da Česi predsjednika biraju u neposrednim izborima. Dosad ga je birao parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:18