STRAŠNA PATNJA

VIDEO: PRVI U SVIJETU OBJAVILI REGISTAR ZLOSTAVLJAČA ŽIVOTINJA Mrzite kada muče nemoćne? Potpišite peticiju

Njujorške gradske vlasti donijele su zakon po kojem će se osuđeni zlostavljači životinja upisvati u registar u kojim će identiteti osuđenih zlostavljača životinja biti javni. Oni koji su osuđeni za zlostavljanje i mučenje životinja također će morati proći potrebnu psihijatrijsku procjenu, te će im nakon procjene biti zabranjeno, privremeno ili zauvijek udomljavanje kućnih ljubimaca.

Imena i adrese osuđenih zlostavlača u New Yorku pokretanjem registra, će biti lako dostupni javnosti, te će na taj način oni koji su uključeni u trgovinu životinjama, uzgajivači i skloništa moći vrlo lako provjeravati registar prije nego prodaju ili daju na udomljavanje životinju novom vlasniku.

Postoje inicijative da se osnuje registar na državnoj razini koji bi otežao osuđenim zlostavljačima nabavljanje nove životinje promjenom mjesta boravka. Uz ostalo, zlostavljanjem se smatraju borbe životinja, napuštanje, zanemarivanje, mučenje i ozljeđivanje životinja te ozljeđivanje određenih 'domaćih' životinja.

Studija Northeastern University i Massachusetts SPCA-a iz 1997. upozorava da postoji petputa veća vjerojatnost da će osoba koja zlostavlja ili ubije životinju počiniti nasilje nad ljudima. Okrutnost nad životinjama je kazneno djelo u New Yorku od 1999, kada je donesen tzv. Busterov zakon. Buster je mačak, kojeg je u tom gradu, 1997 godine, zlostavljač polio kerozinom i zapalio.

Zakon koji nosi njegovo ime je stvoren kako bi se osiguralo da su oni koji su počinili takve zločine osuđeni.

Nadamo se da će jednog dana i u Hrvatskoj postojati registar zlostavljača žvotinja, naime, kako tvrde Prjatelji životinja, samo u Zagrebu dnevno stignu barem tri dojave o slučajevima zlostavljanja životinja, a o napuštenima da ne govorimo. Kazne za napuštanje i zlostavljanje su visoke, međutim, možda jedan posto tih kazni se i realizira. Trenutno je jedino nadležno tijelo za prijavu zlostavljanja, zanemarivanja i napuštanja životinja u Hrvatskoj veterinarska inspekcija.

Prijatelji životinja su također pokrenuli inicijativu za osnivanje "Policije za životinje", te se na njihovoj stranici može potpisati i online peticija kojom se traži osnivanje policije za životinje. Do sada je peticiju www.petitionbuzz.com potpisalo više od deset tisuća građana.

Policija za životinje nije hrvatska izmišljotina, već organizirani sustav zaštite životinja koji se u svijetu (Nizozemska, Velika Britanija i SAD) pokazao učinkovitim. U SAD-u ulogu policajaca imaju državne službe i nevladine organizacije, a u akcijama spašavanja životinja uživo na terenu prate ih televizijske kamere. Snimljeni materijali prikazuju se u emisji Animal Police, zahvaljujući kojoj se godišnje spase stotine tisuća životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:02