DAN ŽRTAVA KOMUNIZMA

HSP AS-ovci U JASENOVCU Položili vijence, ali ne za logoraše koje su pobili ustaše

 Davor Pongračić / CROPIX

Kandidati Domovinske koalicije za VI. Izbornu jedinicu, nositelj liste Miroslav Rožić, povjesničarka dr. sc. Vlatka Vukelić i Sanja Blažević odali su počast polaganjem vijenca i paljenjem svijeća svim žrtvama komunističkog sistema podno spomenika Kameni cvijet u Spomen području Jasenovac.

Tom prigodom progovorili su o komunističkim žrtvama i hrvatskim domoljubima pogubljenim u Jasenovcu nakon 1945. godine, a o kojima u Hrvatskoj, kako su naglasili, postoji 'zavjet šutnje'. HSP AS svake godine obilježava Dan žrtava komunizma povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Inicijativa HSP AS je pokrenuta 23. kolovoza 2015. godine na Golom otoku. Tada su javnim prisjećanjem svoja osobna svjedočanstva izrekli preživjeli zatvorenici tog komunističkog kazamata, a o povijesnoj nepravdi i zločinu komunista nad Hrvatima govorili su stranački i nestranački povjesničari.

Jedna od glavnih zadaća HSP AS je inzistiranje na dosljednim primjenama Rezolucije Vijeća Europe 1481 iz 2006. godine o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima, Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu kao i na poštivanju Deklaracije Hrvatskog sabora iz 2006. godine o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog sustava u Hrvatskoj u razdoblju od 1945. do 1990. godine, priopćio je u ime izbornog stožera HSP AS Pero Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:39