ISTRAŽIVANJE JUTARNJEG I RTL-a

NOVI REZULTATI VELIKE ANKETE Koalicija SDP-a u 6. izbornoj jedinici u vodstvu, slijedi HDZ

 Marko Todorov / Emica Elveđi / Hanza Media

Narodna koalicija koja okuplja SDP, HNS, HSS i HSU osvaja 34,2 posto glasova i u prilično je uvjerljivom vodstvu u VI. izbornoj jedinici, pokazalo je istraživanje Jutarnjeg lista i RTL-a.

U tom slučaju, Narodna koalicija bi osvojila sedam saborskih mandata, ispred HDZ-a čija podrška iznosi 28,8 posto, što osigurava pet mjesta u Saboru. Izborni prag su prešli još Most sa 6,3 posto te Bandić Milan365 sa 5,9 posto, tako da obje liste dobivaju po jedan mandat. Kao i u većini ostalih jedinica, blizu praga je Živi zid sa 4,5 posto glasova i Sinčićeva stranka još je u prilici osvojiti jedno mjesto.

Šesta jedinica obuhvaća jugoistok grada Zagreba te dio Zagrebačke i cijelu Sisačko-moslavačku županiju. Na parlamentarnim izborima 2015. savez lijevog centra Hrvatska raste osvojio je 35,4 posto glasova i šest mandata, Domoljubna koalicija 32,9 posto i pet mandata, Most dva i 13,9 posto glasova, a BM365 5,7 posto i jedno mjesto. No prošlogodišnja pobjednička lista doživjela je promjene jer su tada u Hrvatska raste prva mjesta zauzimali Boris Lalovac, koji je sada prvi u X., i Rajko Ostojić, kojega Milanović nije stavio na listu jer su se posvađali.

Indikativni su pojedini demografski podaci iz ove izborne jedinice. Na primjer, HDZ osvaja najviše glasova u ruralnim sredinama s manje od 2000 stanovnika, ali drastično slabo prolazi u mjestima s više od 50.000 stanovnika - tamo je dobio samo 20,5 posto, a Narodna koalicija 37,8 posto. Za HDZ glasa dvije trećine birača bez završene osnovne škole, Narodna koalicija je jedina lista koja prelazi prag a da ima više ženskih nego muških birača, dok za Živi zid glasa čak 16 posto mlađih od 30 godina. Narodna koalicija u Zagrebu osvaja 38, a u Sisačkoj samo 29,9 posto glasova, dok HDZ u ovoj županiji ima potporu 35,5 posto, a u Zagrebu tek 20,3 posto. Bandićevu listu izvlači Zagreb, gdje osvaja 7,4 posto, dok Most sa 8,8 posto najbolje stoji u Zagrebačkoj županiji.

Kao premijerskog kandidata birači u VI. jedinici najviše podupiru Zorana Milanovića (31,4 posto), Andreja Plenkovića (27,0) pa Milana Bandića (12,3) i Božu Petrova (5,3 posto).

U slučaju ovakvih rezultata, u Sabor će kao zastupnici ući Miodrag Demo s liste Bandić Milan365, te Goran Marić, Dražen Barišić, Drago Prgomet, Ivo Žinić i Dražen Bošnjaković iz HDZ-a. Narodna koalicija dobila bi zastupnike Miranda Mrsića, Nenada Stazića, Željka Lenarta, Gorana Beusa Richembergha, Kristinu Ikić Baniček, Bojana Glavaševića i Zorana Vasića, a tu je još i Jasna Matulić iz Mosta.

U ovakvoj konstelaciji najveći gubitnik ispada Mostov glasnogovornik Nikola Grmoja, no on vjerojatno računa da će u Sabor ući zahvaljujući preferencijalnim glasovima, što znači da bi otpala Jasna Matulić.

Problem Mosta je to što samo 28,8 posto njihovih birača iz 2015. kažu kako će glasati za stranku Bože Petrova. Svi ostali su u boljem položaju: HDZ podupire 74,5 posto birača Domoljubne koalicije, Bandićevu listu 78,9 posto, a Narodnu koaliciju 81,9 posto nekadašnjih glasača Hrvatska raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:03