OLIMPIJADA OBEĆANJA

ŠTO NUDI PLENKOVIĆ, A ŠTO MILANOVIĆ? Donosimo prvu veliku usporedbu izbornih programa

 Tomislav Krišto / Vlado Kos / Hanza Media

Glavne razlike izbornog programa HDZ-a i Narodne koalicije u ekonomskom dijelu po svemu sudeći će biti u tome što HDZ zagovara jače smanjenje porezne presije, te u tome što Narodna koalicija namjerava blago korigirati monetarnu politiku postupnom laganom deprecijacijom kune (HDZ se oko toga tek treba izjasniti). Postoje razlike u kulturnoj politici, a tek treba vidjeti da li će se u službenom programu HDZ-a pronaći neke mjere koje će oslikavati konzervativniji svjetonazor HDZ-a. Usporedba njihovih programa bila je dijelom “nepoštena” prema HDZ-u, jer oni svoj program još nisu objavili, ali smo to pokušali “kompenzirati” biranjem onih točaka za koje je već poznat stav HDZ-a.

Program Narodne koalicije je prilično opsežan i ovaj put ima dosta “brojaka” i mjerljivih ciljeva, što je značajan pomak naprijed, ali i dalje mu nedostaje “procjena fiskalnog učinka” da bi mu se mogla dati bolja ocjena iz vjerodostojnosti. Vidjet ćemo da li će HDZ imati takvu procjenu, tim više jer planiraju agresivniju poreznu reformu. U nastavku donosimo “slalom” kroz njihova glavna obećanja koja su, očekivano, predizborno obojena:

Narodna koalicija - Smanjivanje proračunskog deficita i rasta javnog duga.

HDZ - Smanjit će javni dug za 10 posto u sljedeće četiri godine.

Narodna koalicija - Rast industrijske proizvodnje po prosječnoj godišnjoj stopi od četiri posto, rast izvoza po prosječnoj godišnjoj stopi od 30 posto, rast produktivnosti radne snage po prosječnoj stopi od 10 posto.

HDZ - Gospodarski rast će u zadnjoj godini mandata biti 5 posto.

Narodna koalicija - Povećanje neoporezivog dijela plaće na 3000 kuna te pomicanje porezne stope od 40 posto sa 13.200 kuna na više. Razmotriti širenje osnovice za primjenu stope od 25 posto. Smanjiti PDV na hranu, odnosno na košaricu voća i povrća koja se dominantno proizvodi u Hrvatskoj, i na repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju. Isti porezni uvjeti za ulagača od kada je započeo investiciju za ulaganja veću od 100 milijuna kuna i čijom se realizacijom otvara najmanje 10 radnih mjesta visoke stručne spreme.

HDZ - U drugoj godini mandata snizit će opću stopu PDV-a za jedan postotni bod, a do kraja mandata na 23 posto kaže Ivana Maletić dok Andrej Plenković želi smanjiti opću stopu PDV-a za jedan postotni poen u prvoj godini mandata. Smanjit će porez na dobit sa 20 na 18 posto, a za male i srednje poduzetnike na 12 posto. Pomaknut će poreznu stopu od 40 posto iznad 13.200 kuna. Uvest će sniženu stopu PDV-a na određena dobra i usluge, prvenstveno na isporuku električne energije, na repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju, na dječju hranu i pomagala. Olakšat će porezni tretman honorarnog rada, odnosno rada s nepunim radnim vremenom.

Narodna koalicija - Monetarnom politikom utjecati na povećanje konkurentnosti i izvoza, prije svega kroz tečajnu politiku - ne putem jednokratne devalvacije, već putem postupne deprecijacije kune približnom dinamikom i intenzitetom kako je to bilo i u prethodnih desetak godina. Monetarno kreiranje dodatne potražnje kako bi se neutralizirala deflacija i smanjile kamatne stope.

HDZ - Za sada ne spominje promjenu monetarne politike.

Narodna koalicija - Planom povećanja zaposlenosti broj zaposlenih bi se trebao povećati za 145 tisuća (80.000 radnih mjesta samo u industriji).

HDZ - Broj zaposlenih bi se trebao povećati za 185 tisuća.

Narodna koalicija - Hrvatska među prvih 40 država na svijetu prema lakoći poslovanja. Povećati vrijednost izvoza roba i usluga za najmanje 30 posto u odnosu na 2016. Aktivnosti HBOR-a do kraja 2020. povećat će se za 50 posto u području izvoza. Osigurat će najmanje 30 milijardi kuna vrijednih ulaganja u industriju te 38 milijardi kuna u sektoru turizma, od čega najmanje 50 posto ulaganja stranih investitora.

HDZ - Stvarat će poticajno okružje za razvoj poduzetništva i obrta, nova ulaganja, te kreirati jednostavnu politiku zapošljavanja usmjerenu na ključne potrebe građana.

Narodna koalicija - Cilj ovog mandata je da se do kraja 2020. subvencije trgovačkih društava u državnom vlasništvu smanje na iznos niži od 2,5 milijardi kuna.

HDZ - Restrukturiranjem javnih poduzeća smanjiti potrebe za državnim subvencijama.

Narodna koalicija - U iduće četiri godine poduzetnicima dodijeliti više od 10 milijardi kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, uključujući i fondove za ruralni razvoj, čime će se potaknuti ukupne investicije od oko 35 milijardi kuna.

HDZ - Jamče jače korištenje EU fondova na svim razinama.

Narodna koalicija - Razvijat će novi fond rizičnog kapitala u vrijednosti 150 milijuna kuna za ulaganja u poduzetničke projekte.

HDZ - Također razmišljaju o sličnim modelima ulaganja.

Narodna koalicija - Nakon što se krene s provedbom novog Stečajnog zakona očekuju da će nenaplaćene tražbine pasti za gotovo 16 milijardi kuna tijekom 2017. godine. Ukupna rasterećenja poduzetnika koja će biti realizirana u 2017. i 2018. godini doseći će iznos od oko 1,1 milijardu kuna godišnje. Donijet će i novi zakon o stambenom kreditiranju koji će dodatno štititi građane s kreditnim obvezama.

HDZ - Nastavak smanjivanja nenaplaćenih potraživanja, provođenje učinkovitog pravnog sustava koji će jamčiti pravnu sigurnost, ali istodobno neće građane dovoditi do ruba egzistencije što u prvom redu podrazumijeva rješavanje pitanja blokiranih građana i izmjene ovršnog zakona. Omogućiti da oni ljudi koji nađu posao uz plaću i dalje primaju dio naknade za nezaposlene, socijalne naknade ili mirovine.

Narodna koalicija - Nastavak Kurikularne reforme, povećati izdvajanje za znanost i istraživanje sa sadašnjih 0,75 posto na dva posto BDP-a. Cilj je povećati ukupno ulaganje u obrazovanje na šest posto BDP-a.

HDZ - Posebnim mjerama spriječiti odljev mozgova i pretvoriti ga u protok mozgova - poticati međunarodnu razmjenu znanstvenika i povratak iseljenika u Hrvatsku. Povećati autonomnost sveučilišta i poticati konkurenciju među njima kroz povećanje udjela javnog novca za koji će se sveučilišta međusobno natjecati.

Narodna koalicija - Povećati izdvajanja za drugi mirovinski stup najprije na šest, a potom na sedam posto, smanjiti neke poreze i doprinose na rad kako se neto plaća ne bi smanjivala, te kako bruto plaća ne bi rasla.

HDZ - Povećati izdvajanja za drugi mirovinski stup na šest posto, uz smanjivanje izdvajanja za prvi stup sa 15 na 14 posto, U dogledno vrijeme povećati izdvajanja za drugi stup na osam posto, a smanjiti za prvi stup na 12 posto.

Narodna koalicija - Novim modelom izračuna mirovine najprije osigurati da mirovine građana iz prvog stupa iznose između 40 do 50 posto prosječne plaće. Potom donijeti zakonske izmjene koje će omogućiti dodjelu socijalne mirovine građanima RH nakon navršene 65. godine života, a koji nisu stekli uvjete prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Uz povećan broj zaposlenika i osnaženje drugog i trećeg mirovinskog stupa predviđaju da će mirovine iz I. i II. mirovinskog stupa biti iznad 60 posto plaće.

HDZ - Nastavkom mirovinske reforme osigurati da se mirovine postupno povećavaju prema razini od 60 posto prosječne plaće. Tijekom mandata mirovine će se povećati za pet posto. Uspostavit će institut nacionalne mirovine za osobe koje nisu samostalno sposobne privređivati i raditi.

Narodna koalicija - Nastavit će daljnju reorganizaciju prekršajnog, trgovačkog i žalbenog sudovanja. Radit će na daljnjoj specijalizaciji sudovanja u radnim i obiteljskim sporovima i dodatnom jačanju discipline stranaka u sudskim postupcima. Za iduće četiri godine cilj je spustiti broj neriješenih sudskih predmeta ispod 350.000.

HDZ - Ujednačiti sudske prakse, skratiti trajanje sudskih postupka izmjenama procesnih zakona, znatno smanjiti broj starih neriješenih predmeta i putem motiviranja sudaca na brzo rješavanje. Rasteretit će pravosudne dužnosnike proširenjem ovlasti sudskih savjetnika. Kadrovski i materijalno ojačati DORH i uvesti sudsku kontrolu državnog odvjetnika nakon što on odbaci kaznenu prijavu. Osnovat će Visoki kazneni sud.

Narodna koalicija - Povećat će minimalnu cijenu rada.

HDZ - Za sada ne spominje povećanje minimalne plaće.

Narodna koalicija - Delimitirat će iznos za 2 mjeseca roditeljske naknade, ali tako da ona ne prelazi 5000 kuna.

HDZ - Realizirati ideju o 7500 kuna za svako novorođenče (već se dobiva pomoć od oko 2500 kuna).

Narodna koalicija - Svim građanima treba biti zajamčeno jednakomjerno dostupna i kvalitetna zdravstvena skrb.

HDZ - Svi građani će zadržati pravo na zdravstvenu skrb.

Narodna koalicija - Načelno, nema smanjivanja županija i općina.

HDZ - Načelno, nema smanjivanja županija i općina.

Narodna koalicija - Nastavak reforme javne uprave bez drastičnih rezova.

HDZ - Nastavak reforme javne uprave bez drastičnih rezova.

Narodna koalicija - Omogućit ćemo razvrstavanje otpada, sanaciju odlagališta i izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom. Sanirat će i zatvoriti sva odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj u roku od godine dana od otvaranja 13 centara za gospodarenje otpadom. Zahvaljujući tome, do 2020. godine stupanj odvajanja korisnih sirovina, stakla, metala, plastike i papira porast će na najmanje 50 posto. Povećat ćemo stupanj kompostiranja u kućanstvima s 5 milijardi kuna iz EU fondova i vlastitih izvora.

HDZ - Također planira nastaviti sa Planom gospodarenja otpadom koji je započeo SDP (Most ima drugi Plan).

Narodna koalicija - Nema privatizacije, već samo restrukturiranje HEP-a.

HDZ - Nema privatizacije, već samo restrukturiranje HEP-a.

Narodna koalicija - Vratit će 14,5 posto izdvajanja iz dobiti od igara na sreću Hrvatske lutrije za razvoj civilnog društva, ponovno će uspostaviti Povjerenstvo za neprofitne medije.

HDZ - Za sada se još ne spominje promjena sadašnje kulturne politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:55