DEBAKL BALDASARA

OVO SU NAJVEĆI LUZERI LOKALNIH IZBORA Za bivšeg gradonačelnika Splita nisu glasali ni prijatelji, Ilčić ponižen, šef Živog zida bez drugog kruga...

 Goran Mehkek / Tom Dubravec / Bruno Konjević / Hanza Media

Već u prvom krugu lokalnih izbora neki su kandidati ubilježili uvjerljivu pobjedu, poput Darka Milinovića u Ličko-senjskoj županiji, Borisa Miletića u Puli ili vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

No, neki nisu bili takve sreće.

Nakon što je na prošlim izborima za parlament doživio debakl, dojučerašnji splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je prije godinu dana raskrstio s matičnim SDP-om, nastavio je s katastrofalnim rezultatima i na lokalnim izborima. Prema još uvijek neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva Baldasar, naime, osvaja tek 0,81 posto glasova (brojkama - 553), čime za samo 7 glasova bježi Mihaelu Darku Burazinu, najlošije plasiranom kandidatu u Splitu.

Kao da to nije dovoljno bolno, njegova stranka STS još i manje - mizernih 0,50 posto (329 glasa), te se iza nje nalazi tek SRP s 0,34 posto glasova. Inače, na prošlim parlamentarnim izborima lista na kojoj je bio Ivo Baldasar je u Splitu osvojila 303 glasa pa bi se ovaj rezultat možda i mogao nazvati mizernim napretkom.

Iako je osvojio preko 17.800 glasova birača, u Zagrebu se nije proslavio kandidat HDZ-a za gradonačelnika Drago Prgomet koji je osvojio 5,60 posto glasova, očito daleko premalo za stranku koja vlada državom. Da poraz bude teži, pobrinula se i "odbjegla" Bruna Esih koja je uzela oko 35.000 glasova, gotovo duplo više od Prgometa. Podsjećamo, neovisna Esih se kandidirala kontra volje HDZ-ovog vodstva, na čijoj je listi ušla u Sabor, te je k sebi privukla ono najdesnije krilo birača te stranke, ali i ekstremnu desnicu u Zagrebu općenito.

U Zagrebu se nisu proslavili ni kandidat Živog zida i stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović koji je osvojio tek 2 posto glasova, dok je posljednje mjesto u glavnom gradu Hrvatske osvojio kandidat Mosta Marko Sladoljev s 1,89 posto glasova.

U Varaždinu je pravi fijasko doživio kandidat konzervativnog Hrasta Ladislav Ilčić koji je svoju kandidatu najavio dosta dramatično, napustivši mjesto savjetnika ministra vanjskih poslova Stiera zbog, kako je rekao, neprihvatljivog životnog stila kandidata HDZ-a u Varaždinu Damira Habjana. Ilčić je na kraju osvojio vrlo siromašnih 571 glasova, ili 2,9 posto.

S druge strane, nije se proslavio ni Habijan koji je osvojio 14,92 posto glasova (2935), čime je bio na trećem mjestu u prvom krugu izbora u Varaždinu. No, svejedno je dobio pet puta više glasova od Ilčića koji ga je javno prozivao.

Nadalje, bez drugog kruga je u Karlovcu ostao i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić koji je s doduše respektabilnih 4234 glasova za malo promašio borbu za gradonačelničku fotelju Grada na četiri rijeke. Nije za kategoriju otvorenih gubitnika, ali je sigurno malo razočaranje zbog tijesnog rezultata kojim je ispao iz drugog kruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:33