SLUČAJ INA-MOL

PROPALA I PETA RUNDA PREGOVORA Predstavnici MOL-a: 'Nismo se mogli složiti oko ničega'

Vladin tim vodi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a MOL-ov izvršni direktor Jozsef Molnar
Zagreb, 250714.Drzavna rezidencija, Visoka ulica.Danas se odrzava 5. krug pregovora Vlade Republike Hrvatske i MOL-a o medjusobnim odnosima u INI u kojima Vlada i MOL pokusavaju rijesiti prijepore vezane uz upravljacka prava i druga pitanja u INI.?Na fotografiji: ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i njegov zamjenik Alen Leveric.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Današnja, peta runda pregovora Vlade i MOL-a o budućnosti Ini, završila je bez rezultata i napretka, što se može zaključiti iz izjava koje su nakon sastanka dale obje strane.

Šef hrvatskog pregovaračkog tima, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, izjavio je kako se "ni ovaj put nije došlo do rješenja" za Inu, ali i dodao "dok smo skupa u Ini i svatko ima svoje vlasništvo, ne gubimo nadu da ćemo do rješenja doći."

Kaže da MOL nije ponudio nikakav konkretan prijedlog, kako zadnjih deset mjeseci, tako i danas. "Čak nam je rečeno da i nećemo dobiti nikakav prijedlog", izjavio je Vrdoljak.

Podsjetio je na pravomoćnu presudu Sanaderu zbog korupcije u vezi predaje upravljačkih prava MOL-u i najavio da Vlada na to neće žmiriti, nego MOL-u predložiti novi dioničarski ugovor o čemu su, dodaje, predstavnici MOL-a spremni razgovarati.

Prijedlog bi trebala sastaviti hrvatska strana i vjerojatno će biti na dnevnom redu sljedeće pregovaračke sesije, kaže Vrdoljak. Istaknuo je i da je Hrvatska suverena država "koja mora i treba štititi nacionalne interese."

Osvrnuvši se na 'puste' komentare o potencijalnoj kupnji dionica Ine od MOL-a, Vrdoljak je istaknuo da je potencijalna kupnja i vraćanje Ine u hrvatske ruke jedna od opcija.

"Da je lako kupiti dionice, vjerojatno bi to netko napravio. Puno ih je lakše bilo prodati posredstvom Cipra, Zuericha ili kako je već posredstvo išlo", napominje Vrdoljak.

Smatra kako je Hrvatska uzela u ruke šansu da pokuša vratiti Inu u hrvatske ruke, te je najavio da će u tom smislu učiniti sve što može, a da se ne poveća javni dug.

"Vrijeme će pokazati hoćemo li uspjeti u tome", rekao je Vrdoljak, ocijenivši kako za to ima šanse i modela, ali da nisu jednostavni.

Glasnogovornik MOL-a Dominic Kuefner kratko je izjavio da nije postignuto suglasje ni o jednom otvorenom pitanju i da će se MOL o svemu oglasiti priopćenjem.

Iz MOL-a su nakon završetka pregovora priopćili da su njihovi pregovarači došli u Zagreb u dobroj vjeri, da pronađu odgovore na različita važna pitanja s pregovaračkim timom Vlade.

„Nažalost, ministar nam nije mogao prenijeti službenu poziciju Vlade vezanu uz prijedlog korporativnog upravljanja koji je predložio Inin Nadzorni odbor, niti je mogao potvrditi je li dekonsolidacija Ine iz MOL-ovih financijskih izvješća uvjet hrvatske Vlade. Nažalost, još jednom nismo bili u mogućnosti raspraviti poslovna pitanja i, unatoč ranijim obećanjima ministra, nismo čuli nikakve prijedloge kako bi se poboljšalo regulatorno okruženje. S obzirom da su ta pitanja vrlo važna za Inin daljnji razvoj, duboko smo zabrinuti što danas nije postignut napredak“, kaže se u priopćenju iz MOL-a.

Podsjećajući na punu podršku dioničara Ine strategiji i upravljanju na prošlomjesečnoj glavnoj skupštini, iz MOL-a poručuju i da će nastaviti podupirati razvoj Ine kako bi je učinili još uspješnijom kompanijom.

„MOL ostaje otvoren za nastavak pregovora s hrvatskom Vladom“, zaključuje se u priopćenju mađarske naftne kompanije.

--------------------------------------------

ZAGREB - Peta pregovaračka runda Vlade i MOL-a o Ini započela je danas oko 11 sati u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici u Zagrebu, a iz MOL-a poručuju da žele čuti detalje od hrvatske strane o prijedlogu korporativnog upravljanja Inom i stavove o ostalim važnim poslovnim pitanjima.

Vladin tim vodi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a MOL-ov izvršni direktor Jozsef Molnar.

"Zadovoljstvo mi je ponovno se vratiti u Zagreb s pregovaračkim timom MOL grupe. Nadamo se danas nastavku naših razgovora s pregovaračkim timom hrvatske Vlade i nadamo se da ćemo dobiti odgovore na različita važna pitanja“, kazao je uoči početka pregovora Dominic Koefner, potpredsjednik MOL grupe zadužen za korporativne komunikacije.

Davor Pongracic / CROPIX
Zagreb, 250714.Drzavna rezidencija, Visoka ulica.Danas se odrzava 5. krug pregovora Vlade Republike Hrvatske i MOL-a o medjusobnim odnosima u INI u kojima Vlada i MOL pokusavaju rijesiti prijepore vezane uz upravljacka prava i druga pitanja u INI.?Na fotografiji: Dominic Kofner, predstavnik MOL-a.Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Kako dodaje, MOL-ov pregovarački tim nada se čuti od ministra Vrdoljaka službeni stav Vlade vezan uz prijedlog korporativnog upravljanja Ininog Nadzornog odbora.

„Također, željeli bismo čuti od ministra je li dekonsolidacija Ine iz MOL-ovih financijskih izvješća preduvjet za hrvatsku Vladu. Ujedno, htjeli bismo konačno dobiti mogućnost detaljnije raspraviti poslovna pitanja“, rekao je Koefner uoči početka pregovora.

Kako je dodao, u skladu s prijašnjim obećanjima, MOL-ovi pregovarači također su vrlo zainteresirani da čuju ministrove preporuke oko poboljšanja regulatornog okruženja u Hrvatskoj.

Dva najveća dioničara Ine - hrvatska Vlada, koja ima 44,84 posto dionica, i MOL, koji ima 49,08 posto, službene su pregovore o Ini započeli sredinom rujna prošle godine, a do sada su održana četiri pregovaračka kruga. Dosadašnji pregovori su pokazali da je za hrvatsku stranu najspornije pitanje korporativnog upravljanja.

U MOL-u, pak, najspornijim smatraju pitanje plinskog biznisa jer tvrde kako Hrvatska nije ispunila ugovore iz 2009. o preuzimanju plinskog biznisa, a potom i pitanja o investicijama, razvoju i maloprodaji te povećanju efikasnosti poslovanja Ine.

Prvi sastanak pregovarača Vlade i MOL-a održan je 18. rujna prošle godine kad su predstavnici Vlade i MOL-a usuglasili da će pregovorima biti obuhvaćena budućnost korporativnog upravljanja, kontrola troškova, investicije i raspodjela dobiti, istraživanje, razvoj i proizvodnja nafte i plina te plinsko poslovanje.

Pregovori su nastavljeni 8. studenog, a taj je sastanak potvrdio različita gledišta i razmimoilaženja Vladinih i MOL-ovih pregovarača.

Treća runda pregovora Vlade i MOL-a održana je 16. siječnja ove godine i pregovarači su taj susret ocijenili puno kooperativnijim nego su to bili prošli, a ponajprije se razgovaralo o istraživanju i proizvodnji, tj. Ininom 'upstream' biznisu.

Nakon četvrtog susreta održanog 7. svibnja, pregovorači su izjavili kako žele ubrzati pregovore. No potom su se pojavili novi problemi koji opterećuju pregovore, kao što je pravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu za korupciju prilikom davanja upravljačkih prava MOL-u u Ini nesrazmjernih MOL-ovom dioničkom udjelu te najava da bi Vlada mogla od MOL-a otkupiti njegov udjel u Ini.

Davor Pongracic / CROPIX
Zagreb, 250714.Drzavna rezidencija, Visoka ulica.Danas se odrzava 5. krug pregovora Vlade Republike Hrvatske i MOL-a o medjusobnim odnosima u INI u kojima Vlada i MOL pokusavaju rijesiti prijepore vezane uz upravljacka prava i druga pitanja u INI.?Na fotografiji: ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i njegov zamjenik Alen Leveric.Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:50