OPLJAČKANO MITSKO KARAĐORĐEVO

Krivolovci su u Titovom lovištu ubili 1004 komada divljači, šteta 7 mil. kuna!

Titovo lovište Karađorđevo - mitsko vojvođansko mjesto sloma Hrvatskog proljeća, a kasnije i poprište ratnih susreta Tuđmana i Miloševića - devastirano je i opljačkano sustavnim krivolovom u kojem je dosad nestalo 1004 komada divljači.

Istrijebljeni fond

Kako izvještava beogradski Blic, u posljednjoj inspekcijskoj kontroli obavljenoj krajem ožujka, u odnosu na prebrojavanje divljači obavljeno krajem prošle godine, utvrđen je manjak od 140 komada divljači (77 europskih jelena, 8 američkih, 38 divljih svinja i 27 muflona). Prema procjenama Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, dosad je istrijebljeno oko 80 posto matičnog fonda divljači, za što je podnesena kaznena prijava protiv rukovoditelja lovišta, ali i njegova zamjenika majora Dragana Patakovića za kojeg se navodi da je zloupotrijebio službeni položaj dopustivši krivolov. Dosad utvrđena šteta procjenjuje se na više od sto milijuna dinara ili 6,803.228 kuna.

Sporazum sa šeikom

Dugogodišnja anarhija u Titovu lovištu pojačala se nakon najave da je za kompleks Karađorđeva zainteresiran šeik Muhamed bin Zajed al-Nahjan, princ prijestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kada je taj strastveni lovac početkom godine tijekom posjeta Srbiji obišao Titovu rezidenciju, oduševio se lovištem i potpisao sporazum o namjeri uzimanja koncesije na 30 godina.

U rezidenciji su princa fascinirale fotografije brojnih državnika kojima je Tito priređivao nezaboravne lovove u kojima se trofejna divljač nerijetko servirala pred nišan uvaženih gostiju.

Lov i politika

O dogodovštinama u lovu u Srbiji je 2011. objavljena i knjiga “Tito, lov i politika”. Zbivanja u kojima se visoka politika isprepliće s lovačkim pirčama napisao je Danilo Todorović, šumar i lovni ekspert koji je 19 godina pratio Tita u lovu.

Kićo: Od sve divljači najbolje se sjećam Jovankinih pudlica

Među ostalim, Todorović piše i o večerama u kojima su uz bogati stol goste zabavljali “estradni umetnici i vokalni interpretatori” koje je birala Jovanka.

Jednom prigodom nakon proslave Nove godine 1977. na večeru su bili pozvani i glumica Nela Eržišnik i pjevač Kićo Slabinac.

On se prisjetio i problema koje je, pjevajući, imao s Titovim pudlicama, a koje u knjizi spominje i Todorović.

-U drugoj pjesmi, živom slavonskom bećarcu, ja sam pomalo i imitirao neke glasove, što je razljutilo Titove pudlice koje su se digle i počele lajati. Jovanka ih je smirivala, a Titu je sve to bilo smiješno jer su pudlice lajale u tonalitetu - kaže Kićo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 08:42