ULAGANJE U TURIZAM

Hotelski raj u Cancunu uzor je Agrokoru i TUI-u za Koločep

Karisma Resort International sagradila je desetak luksuznih hotelskih kompleksa na Yucatanu u Meksiku. Ta tvrtka sa sjedištem u Miamiju zajedno s najvećim svjetskim turoperaterom TUI-em i najvećom hrvatskom kompanijom Agrokorom u Hrvatskoj je osnovala tvrtku Karisma hotel Adriatic, koja je kupila hotele na otoku Koločepu kod Dubrovnika

Kad se s aerodroma krene prema Cancunu, glavnom gradu meksičkog poluotoka Yucatan , svakih dvadesetak kilometara je zastoj u prometu, vozači usporavaju zbog betonskih i željeznih prepreka, prelaze u jednu traku i stižu do policijske kontrolne točke na kojoj se meksički specijalci s dugim cijevima, kacigama i zaštitnim prslucima pomno zagledavaju u putnike i vozila. Riviera Maya, poznata po pješčanim plažama, dugačka je oko 140 kilometara i na njoj je sagrađeno oko 400 stotine golemih hotelskih kompleksa. Svi su ti resorti opasani kamenim zidovima, žičanom ogradom i neprohodnim raslinjem. Do dolaska u hotel, osim policijskih, treba proći još dva kontrolna punkta: prvi odmah nakon što se siđe s autoceste i drugi neposredno prije ulaska u hotelski kompleks.

Vatreni obračuni bandi

Hotelski čuvari ne podižu rampe dok ne usporede svoj popis putnika s onim koji im pokažu vozači. Cancunom i gradićem Playa del Carmen, središtem zabavnog života na Yucatanu, noću krstare kolone od tri do četiri kamioneta s policajcima i vojnicima naoružanim teškim mitraljezima. Na ulazu u barove i disco klubove čuvari detaljno pretresaju sve posjetitelje, a taksisti pak za vožnje, pogotovu noću, imaju otvorenu radiovezu s kolegama i centralom. Xavier, jedan od hotelskih čuvara, objasnio je stroge mjere sigurnosti:

- Danas je situacija u Meksiku, pa i na Yucatanu, sa sigurnosnog stajališta neusporedivo bolja nego prije, ali još ima puno kriminala i ubojstava pa su takve mjere predostrožnosti nužne. Na dan kada ste vi stigli, u predgrađu Cancuna koji ima oko 800 tisuća stanovnika policija je pronašla tijela sedam ubijenih mladića iz narkokartela Yamil Lu um koje su likvidirali pripadnici suparničke mafije Los Zetas. Dan poslije u jednom je baru u središtu grada nakon vatrenog obračuna opet ostalo nekoliko mrtvih i ranjenih. Obračuni bandi i narkokartela, otmice i ubojstva dio su ovdašnjeg života, no postoji prešutan dogovor da se turisti ne smiju dirati. Zbog toga već godinama nije zabilježen niti jedan ozbiljniji incident s inozemnim gostima, što je doista veliki uspjeh s obzirom na to da na Rivieri Maya ljetuje i do sedam milijuna ljudi na godinu. I doista, u hotelskim kompleksima gosti su zaštićeni i sasvim odvojeni od vanjskog svijeta. Na ulasku u Azul Beach hotel u vlasništvu Karisma Resort Internationala dočekale su nas najprije hostese s rashlađenim pićem, potom djevojke koje su na pladnjevima nosile pet minijaturnih jastuka među kojima se može izabrati onaj koji vam najviše odgovara: od mekanog do vrlo tvrdog i anatomskog. I na kraju, dočekaju vas hostese koje nude da isprobate deset mirisa i među njima odaberete onaj koji će dominirati u vašoj sobi.

Najveći ulagač

Posebno je bilo zanimljivo razgledavanje desetak hotelskih kompleksa koje je sagradila tvrtka Karisma Resort International sa sjedištem u Miamiju zato što je ta kompanija zajedno s Agrokorom i TUI-em, najvećim europskim turoperatorom, osnovala tvrtku Karisma hotel Adriatic u Hrvatskoj. Sve tri tvrtke imaju 33,3 posto udjela, a KHA je kupila hotele na otoku Koločep nedaleko od Dubrovnika i od nje se očekuje da će uskoro postati jedan od najvećih ulagača u hrvatski turizam.

TUI, jedan od najvećih svjetskih turoperatora u čijim se aranžmanima na godinu odmara više od 30 milijuna turista, koji ima urede u 180 država, 54.000 zaposlenika i 141 zrakoplov, osigurat će dolazak gostiju u Hrvatsku iz cijelog svijeta, Agrokor je zadužen za logistiku i opskrbu, dok se od Karisme očekuje da će unijeti svoje znanje i iskustvo i tako osigurati hrvatskom turizmu novu, puno višu razinu turističke ponude.

Inače, prve hotele Karisma grupacija počela je graditi u Meksiku prije dvanaest godina. Cijena jedne sobe, s obzirom na to da se morala sagraditi cjelokupna infrastruktura i kompletno urediti okoliš, stajala je vrlo skupo, gotovo 250 tisuća dolara. Inače, Maya Riviera relativno je mlada turistička destinacija, do 1970. postojala su samo tri hotela. Stoga je meksička vlada, kako bi potaknula investitore, 1974. financirala gradnju 9 hotela i nakon toga došlo je do graditeljskog booma. Danas je na Maya Rivieri više od 400 golemih hotelskih kompleksa, sezona ovdje traje dvanaest mjeseci, a popunjenost Karisma hotela prelazi 85 posto godišnje. Na aerodrom u Cancunu na dan slijeće više od 500 zrakoplova prepunih turista, po čemu je ta zračna luka jedna od najfrekventnijih na svijetu.

Po luksuzu, kvaliteti usluge, vrhunskim restoranima i hrani, SPA ponudi, zabavi, sportskim i kulturnim sadržajima, Karisma resorti nude puno više od standardne visoke razine europskog turizma. Karisma hoteli razvili su do maksimuma svoj brand Gourmet Inclusive koji je uobičajenu all inclusive ponudu, što podrazumijeva da je u cijenu sobe uključena i neograničena količina pića i hrane, obogatio novom, još kvalitetnijom i raznovrsnijom ponudom.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:53