PROPAST DRŽAVNE TVRTKE

Pošta otpušta 1100 radnika

Hrvatska pošta u prvih je pet mjeseci poslovanja ove godine ostvarila 29 milijuna kuna gubitka, a do kraja godine taj će gubitak biti oko 60 milijuna kuna. Dobit koju će prikazati rezultat je prodaje nekretnina, a ne biznisa raznošenja pisama. Pošta otpušta 1100 ljudi do kraja godine, njih 800 ovog mjeseca, razmatra zatvaranje poštanskih ureda kojih ima 1031, a zakonski ih treba imati minimalno 715. Mreža poslovnica im je neprofitabilna! Od ožujka prošle godine zatvorili su ih više od stotinu. Čak 70 posto troškova otpada im na zaposlene i to je, kako kaže predsjednik Uprave Alen Premužak, jedini trošak na koji može utjecati i smanjivati ga, što će i činiti, jer iduće godine na dodatnim materijalnim pravima zasposlenih planira uštedjeti 145 milijuna kuna.

Liberalizirano tržište

Hrvatska pošta drži 70 posto tržišta poštanskih usluga u Hrvatskoj, tržišta koje je od ove godine liberalizirano. Najljući konkurent Pošte, City Ex u vlasništvu financijskog fonda Bancroft i pod vodstvom Dražena Bregleca, bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu prometa, pati od stagnacije prihoda i dramatičnog pada dobiti, koja je lani smanjena na skromnih 1,9 milijuna kuna sa 25,5 milijuna u 2011. godini. Breglec priznaje da dugove koji iznose 103 milijuna kuna servisiraju s teškoćama, smanjuju plaće i otpuštaju ljude, njih 200 u mjesec i pol, a većina ionako radi za minimalac da bi tvrtka bila konkurentna. Plaće su smanjili i menadžerima. Pošta ima 40 posto veće troškove za zaposlene od njih. Za nezavidno stanje poslovnog zdravlja Pošti je, prema riječima njezina šefa Premužaka, kriv i City Ex, a Cityju je, prema riječima njihova šefa Bregleca, kriva Pošta i država koja je štiti.

Dvojica najvećih poštara u državi slamku spasa za svoj biznis traže u objedinjenom natječaju više državnih institucija koji bi uskoro trebao biti objavljen.

Međusobne optužbe

Premužak i Breglec će se tući za svako pismo. U pripremi za taj rat ne suzdržavaju se od međusobnih optužbi.

- HP je lani u drugom kvatralu prije liberalizacije imala 66 posto tržišta. Monopol na tržištu i do sada smo imali samo na papiru, a on je trebao služiti prikupljanju novca za restrukturiranje prije liberalizacije. Umjesto toga imali smo konkurenta koji nam je ilegalno oduzimao tržište. Konkurencija nam je prije liberalizacije otela 800 milijuna kuna. Protiv City Exa podnijeli smo tužbu za naknadu štete - kaže šef Pošte Premužak. Pošta je u posljednjih godinu dana spustila cijene te City Exu preotela i vratila si velike klijente Zabu i PBZ, čime je podigla tržišni udio na 70 posto svjesno rušeći prihode, a troškove će s tim padom uskladiti rezanjem prava zaposlenih.

- Ja to zaista ne razumijem. Da smo mi tako poslovali, ove tvrtke ne bi bilo. Sudski postupci i haranga koja je počela prošle godine ni u jednom postupku nije to dokazala, upravo suprotno - odgovara šef City Exa Breglec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 09:14