PLAĆENA, A POPIT ĆE JE DRUGI

‘Uvjetna kava’ iz Italije stigla i u hrvatske kafiće

Uvjetna kava , u svijetu poznata kao suspended coffee, konačno se počela posluživati i u nas. Riječ je o kavi koja se plati unaprijed i ostaje u kafiću kako bi je popio netko drugi.

Drugim riječima, ljudi koji sebi ne mogu priuštiti kavu, a zaista je žele popiti, pitaju konobara ima li koju uvjetnu kavu. Ako ima, konobar je osobi posluži besplatno. Praksa je krenula iz Italije, gdje je takvo što uobičajeno, a ovih se dana počela primjenjivati i u našoj zemlji. U zagrebačkom kafiću Kofein, koji se nalazi u blizini Kliničkog bolničkog centra Rebro, gostima su odlučili pružiti mogućnost da plate kavu za nekog drugog.

Simbolički početak

- Na Facebooku smo doznale za priču s uvjetnom kavom i pomislile: zašto ne? Znamo da si mnogi ne mogu priuštiti kavu, zbog toga smo krenuli u akciju. Prvog smo dana ljudima dali deset besplatnih kava i tako simbolički počeli - kažu vlasnica Kristina Horvat i radnica Mirela Buljanović.

Nekoga će obradovati

- Pitaju nas što ćemo s fiskalizacijom, ali to uopće nije problem. Kada gost kupi kavu, mi izdamo račun, a kavu poslužimo poslije. Nema brige - kaže K. Horvat.

I doista, kupujemo jednu uvjetnu kavu i za nju dobivamo račun. Ne znamo tko će je popiti, ali smo sigurni da će naša gesta nekoga obradovati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:51