ŽIVOTNA OPASNOST

UZBUNA ZBOG SMRTONOSNOG OTROVA 100 kila žive na smetlištu! Isparavanje ubija u nekoliko minuta

Obzirom da su te boce bile izuzetno teške, odmah sam posumnjao da se radi o živi. To je strašan problem. Živine pare su iznimno smrtonosne - upozorava toksikolog Franjo Plavšić.
 CROPIX

VARAŽDIN - Stotinu kilograma žive, najopasnijeg tekućeg metala čija isparavanja mogu usmrtiti čovjeka u samo nekoliko minuta, otkriveno je kod Varaždina. Državna uprava za zaštitu i spašavanje je, naime, u četvrtak nešto poslije 18 sati proslijedila inspekciji Ministastva zaštite okoliša informaciju da je u okolici Varaždina netko je u prirodu bacio 100 kilograma sumnjivih metalnih boca.

- U četvrtak nešto poslije 18 sati zaprimili smo poziv od 112. Inspekcija je došla na očevid i nedaleko Varaždina pronašla oko 100 kilograma nepoznate tvari u metalnim bocama. Odmah je izvršeno uklanjanje i skladištenje otpada u za to opremljenim skladištima. Međutim, još nam nije poznato o kojoj se vrsti opasnog otpada radi.

Uključene su mnoge institucije, među kojima i Zavod za toksikologiju, koje bi nam trebale nakon analize javiti o što je u tim bocama. U potragu za počiniteljem, koji može biti pravna ili fizička osoba, uključena je policija, a ukoliko ga pronađu, otpad će se zbrinuti na njegov trošak - poručili su nam iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Kada je ta informacija stigla do Franje Plavšića, ravnatelja Zavoda za toksikologiju, sledio se.

- Obzirom da su te boce bile izuzetno teške, odmah sam posumnjao da se radi o živi. To je strašan problem. Živine pare su iznimno smrtonosne. Sreća je da su bile, barem one koje su pronađene i proslijeđene u skladište, bile dobro zatvorene. Ali tu postoji još jedan velki problem. Promet živom je strogo zabranjen u cijeloj Europi. Uopće se ne smije njome trgovati, pa je pitanje od kuda taj metal u Hrvatskoj. Drugi veliki problem je zbrinjavanje. Mi više nemamo ovlaštene tvrtke za izvoz opasnog otpada, jer nema više niti granica. Ušli smo u EU. Ipak, neke specifkacije su nužne.

Jedina je mogućnost da se to uskladišti u napuštene rudnike kamene soli u Njemačkoj, jer kamena sol ne propušta u zemlju ništa, pa niti živu, te tunel nakon iskrcavanja žive dobro zatrpati. E to je velik i jako skup posao kojega ćemo svi mi morati platiti. Mislim da se radi o otpadu starom možda i više desetljeća, kojega se netko sada odlučio riješiti. Mnoga skladišta po Hrvatskoj su još prepuna takvog zaboravljenoh opasnog otpada. Zatro bi bilo dobro da policija nađe počinitelja, iako ih je do sada vrlo malo otkriveno - upozorava Plavšić. Odmah je poslao zahtjev za analizu, koja bi trebala potvrditi ili demantirati da se radi o živi, a obavit će se vjerojatno idućeg tjedna.

Niti u Ministarstvu nam zasada nisu mogli reći je li iz boca nešto iscurilo. Neki stanovnici Varaždina, međutim, nekao su doznali da je bocama nešto vrlo otrovno. O slučaju je redakciju Jutarnjeg lista telefonski u petak ujutro obavijestila jedna gospođa, no u strahu od osvete počinitelja, nije nam željela otkriti svoj identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:12