PAPINA HOMILIJA

Benedikt XVI.: ‘Svijetu je potreban novi gospodarski model temeljen na logici darivanja’

 AP

Papa Benedikt XVI. je u homiliji tijekom današnje mise u bazilici Sv. Petra poručio da je u svakoj osobi težnja za mirom osnovna želja. Kao glavne izvore nemira u svijetu naveo je socijalne nepravde, raskalašeni kapitalizam, terorizam i kriminal.

Papa je na Svjetski dan mira upozorio na sukobe koji traju i nove ratne prijetnje, a upozorio je i na stvaranje sve većeg jaza između bogatih i siromašnih. Poručio je da su najveće opasnosti za mir opasni fundamentalizmi i fanatizmi. Iako je govorio o financijskoj krizi, naglasio je da je od nje još ozbiljnija prehrambena kriza.

Benedikt XVI. upozorio je i na sve veća kršenja vjerskih sloboda, a posebno je zabrinut događajima u državama kršćanskih tradicija u kojima se, rekao je, bilježi sve veći broj slučajeva vjerske nesnošljivosti prema kršćanstvu. Upozorio je također da moramo biti zabrinuti gaženjem prava na život i obitelj, kao i kršenjem socijalnih prava. Poglavar Katoličke crkve jučer je predložio, nakon svega nabrojanog, novi gospodarski model koji bi se temeljio na bratstvu i solidarnosti te na logici darivanja.

- Potrebno je nevolje i potrebe drugih ljudi osjetiti vlastitima, podijeliti s drugima svoja dobra te ići dalje od vlastitih interesa - poručio je Benedikt XVI. Istaknuo je i da je danas jedno od najugroženijih prava ono na rad, zbog čega su, rekao je, potrebne nove i hrabre politike rada koje bi, prije svega, pružile budućnost novim naraštajima.

- Potrebna je pedagogija praštanja, treba odbaciti osvetu, pobijediti zlo dobrom te imati samilosti, hrabrosti i biti solidaran i ustrajan - zaključio je Papa. ( N. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:36