IZA KULISA

Bernardić začepio usta oporbi u SDP-u

Davor Bernardić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Glavni odbor SDP-a u subotu je nakon cijelog dana zaključio da je SDP točno tamo gdje je bio i prije mjesec, dva ili pet i da će tu ostati do idućih parlamentarnih izbora. Dakle, s Davorom Bernardićem na čelu. Dobio je jednoglasnu potporu (četiri suzdržana glasa) da i dalje predstavlja SDP, istupa u njegovo ime, a za tri godine, kao SDP-ov kandidat za premijera, traži povjerenje birača.

Znači li to da je Bernardić porazio stranačke oponente i da više neće biti sukoba u stranci?

Znači da im je začepio usta. Mirando Mrsić i Milanka Opačić su pošteđeni izbacivanja iz stranke jer je stranačka vrhuška procijenila da to ne bi dobro prošlo u javnosti, da bi im statusom žrtve samo dali dodatnu municiju. Zato su dobili opomenu pred isključenje. Letjet će iz SDP-a ako još jednom otvore usta i kritiziraju stranku ili njezina šefa. Poanta je, međutim, da je to poruka svima u stranci. Sudeći prema Peđi Grbinu, lekcija je već naučena. Grbin je prije desetak dana zatresao SDP, zatražio smjenu šefa, pa prije pet dana naglo povukao prijedlog i ušutio.

Što je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao Bernardiću porukom da pročita Andersenovu bajku "Carevo novo ruho"?

Poručio mu je da se vara ako misli da je dobio jednoglasnu podršku Glavnog odbora SDP-a zato što ga SDP-ovci vole i da to znači stabilnost stranke. Obersnel mu je rekao da je preživio zato što SDP-ovci nemaju alternativu i dao mu povoda da malo razmisli kako ga u subotu nitko, osim Zlatka Komadine, nije ni branio u pravom smislu te riječi.

Zašto SDP ne preuzme netko od ljudi koji otvoreno govore da se njihov stranački šef ne snalazi?

Zato što znaju da nitko od njih ne bi dobio podršku. SDP je, ništa manje nego HDZ, HNS i druge stranke, ogrezao u klijentelizam. To nekako ide kad su na vlasti, ali u oporbi postaje tijesno, pa si guraju laktove pod rebra i podmeću noge. To je razlog što Bernardić nema konkurenciju. I poštenije je prema biračima jer je upravo on autentični predstavnik SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:57