IZA KULISA

Biskup Košić kalja Crkvu

Vlado Košić
 Bruno Konjević / CROPIX

U lipnju je pisao premijeru Andreju Plenkoviću i napao ga za političku prostituciju jer je koalirao s "dojučerašnjim neprijateljem". Neprijateljem? Tih dana dok se nama najpoznatija demokršćanska stranka, ona Angele Merkel, otvoreno izjasnila za legalizaciju istospolnih brakova, sisački biskup Vlado Košić pitao se javno je li demokršćanski u Vladu uvesti čovjeka koji je bio na gay paradi, a odreći onoga iz Hoda za život, misleći na Predraga Štromara i Davora Ivu Stiera. Nakon proslave u Kninu napao je HDZ-ovu Vladu da je protuhrvatska. Protuhrvatska? Za Veliku Gospu je ponovo oko sebe vidio sve same izdajice i ljude opsjednute sotonom.

Koga biskup zove sotonom?

Odricanje od sotone dio je obreda gdje vjernici ponavljaju čin krštenja, potvrđujući pripadnost Katoličkoj crkvi. "Pitanje 'Odričeš li se Sotone?' trebalo bi se u našim hrvatskim okolnostima prevesti: odričeš li se Maršala? Da, i Führera, i Ducea, i Generalissimusa, ali ponajviše Maršala", izrekao je sisački biskup Vlado Košić u propovijedi na blagdan Velike Gospe. "Premda njega više nema i on ne vlada nama već više od 37 godina, na žalost još uvijek mnogim dušama vlada taj krivi bog, još uvijek mu se prinosi ne samo tamjan nego i žrtve, ne samo da se žrtvuje istina i zatire pravednost, nego se žrtvuju i ljudi", rekao je biskup na misi u svetištu Majke naših stradanja u Gori pokraj Petrinje.

Tko je žrtvovan?

To biskup nije rekao, kao što ni inače nema običaj potkrepljivati svoje izjave.

Ima li pravo biskup to govoriti?

Ima, danas, srećom, živimo u demokraciji, svatko ima pravo govoriti što želi, dokle god ne vrijeđa i kleveće. I svatko sam snosi odgovornost za ono što izgovori i napiše. Posljedice obično neće biti fizičke, nema više milicije i inkvizicije. Najgore što se čovjeku može dogoditi je da izgubi ugled i okalja instituciju koju predstavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:24