ANALIZA JUTARNJEG

DAVOR BERNARDIĆ JE NOVI ŠEF SDP-a. JE LI TO DOBRO ILI LOŠE? Zaslužio je postati kapetan broda koji opasno pušta vodu, ali sada ga čekaju veliki sukobi

 Goran Mehkek/Hanza Media

Iako su službeni rezultati za predsjednika SDP-a objavljeni sinoć nešto poslije 21 sata, pobjednik je bio poznat puno ranije. To je Davor Bernardić, kako se i očekivalo.

Jutarnji list imao je uvid u rezultate u 18 sati, trenutku kada je zbrojeno oko 60 posto glasova, i Bernardić je imao 7617 glasova ili 66,82 posto, a Ranko Ostojić 3783 ili 33,18 posto. Iako ovo nije bio konačan rezultat, već je tada bilo izvjesno da Davor Bernardić nasljeđuje Zorana Milanovića, a SDP čekaju promjene.

E sada, je li to dobro ili loše?

Davor Bernardić postaje kapetan broda koji opasno pušta vodu, a za to je odgovoran bivši kapetan i njegova ekipa. Samo što se Bernardić neće imati vremena izvlačiti na propuste koje je napravio Zoran Milanović, nego se mora uhvatiti s nasljeđem prethodnika, a to je SDP u opoziciji i suočen sa slabljenjem biračke podrške te bez strategije djelovanja, kako prema HDZ-u, tako i kada se radi o politikama koje stranka zastupa. Usto, na svim razinama u SDP-u vladaju Milanovićevi kadrovi i za očekivati je u idućim mjesecima sukobe i svađe između njih i ekipe novog šefa.

S druge strane, Bernardić zaslužio je pobjedu, ako ništa, onda jer je jedini kandidat koji je mjesecima upozoravao da će socijaldemokrati proći loše zbog Milanovićeve politike. Parlamentarni izbori su pokazali da je imao pravo, a to su prepoznali i članovi SDP-a, koji su ga uvjerljivo podržali.

Pritom se u medijima pogrešno apostrofira slaba izlaznost jer za razliku od HDZ-a ili HNS-a - SDP nije imao jednog predsjedničkog kandidata nego čak osmero, i to po svemu vrlo različitih. Ako više nije najjača stranka, SDP i dalje prednjači po unutarnjoj demokraciji.

Ali stranku pod hitno treba kadrovski ekipirati novim kadrovima, koji su u stanju ponuditi nove ideje, čega danas nema u centrali na Iblerovu trgu. Bernardića čekaju brojni problemi, teške odluke i neizvjestan ishod. Ali dobio je šansu kakvu nije mogao ni sanjati prije nepuna tri mjeseca i sada će se vidjeti od kakvog je materijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:43