KOMENTAR

Dirati nekoga protiv njegove volje je nasilje. Zašto je to teško zapamtiti?

Donald Trump (lijevo) i Angelina Jolie (desno)
 REUTERS

Kandidat Republikanske stranke Roy Moore u samo tri dana skupio je 500.000 dolara. Nakon otkrića da je kao 30-godišnjak napastovao maloljetnice, prikupio je više novca nego u šest tjedana kampanje za izbore za američki Senat.

Mnogima je dosta, uvjereni su da tog seksualnog zlostavljanja ima mnogo manje nego što se sada odjednom priča. Završio je West Point, borio se u Vijetnamu, uvijek je bio oficir i džentlmen, brani Moorea supruga Kayla. “On je voljeni otac i djed. I najvažnije, on je kršćanin”, ustvrdila je na skupu “Žene za Moorea”. Ona ima 56, u braku su 32 godine. Toliko je imao on kad je napastovao jednu 14-godišnjakinju.

Roy Moore mogao bi biti prvi koji će profitirati od optužbi za seksualno zlostavljanje. Mnogo je onih kojima sve to ide na živce, muških i ženskih. Pa što, stavio joj je ruku na koljena, zašto ne?, pišu već danima na fejsu.

On tvrdi da su mu sve smjestili politički protivnici: ima ih mnogo, kao sudac je tražio kazneni progon homoseksualaca. Devet žena optužilo ga je da ih je napadao od kraja 70-ih do početka 1990. Šest tvrdi da im je uletavao dok su bile tinejdžerice, a on u tridesetima. Jedna je imala 14 godina kad ju je doveo u svoj stan, skinuo je i dirao. Zašto je ušla u automobil? Zašto je na sebi imala odjeću koja se može skinuti? Tekst je objavio ugledni Washington Post. Našli su i ljude koji se sjećaju da je Moore još kao 20-godišnjak bio poznat kao tip koji kruži uokolo u potrazi za maloljetnicama.

OK, centrala u Washingtonu ogradila se od njega, ali dobio je podršku lokalnog ogranka. Mi u Alabami odlučujemo na izborima, ne mediji ili ovi izdaleka, ističe lokalna političarka Terry Lathan. I ja ću glasati za njega, poručila je guvernerka Kay Ivey. Sweet Home Alabama, ali nije to tako samo tamo. Teško je naći ženu koja nije doživjela nešto slično, od zviždanja na ulici i neukusnih primjedbi pa do silovanja. Seksualno nasilje je posvuda, upozorila je ovih dana Angelina Jolie. “U poslu kojim se bavim, u biznisu, na sveučilištima, u politici i vojsci diljem svijeta. To se tiče muškaraca kao i žena”, kaže glumica. I ona ima neugodna iskustva s holivudskim producentom Harveyjem Weinsteinom, čiji je slučaj zakotrljao lavinu #metoo ispovijesti.

Hoće li nju svijet bolje čuti? To je stvar nagona, rekao mi je ovih dana jedan drag i pametan liječnik. Ne, to nema nikakve veze sa seksom, ističe Angelina Jolie. Ima s kontrolom i moći. “Prečesto se te vrste zlodjela protiv žena ismijava i otpisuje kao manje prekršaje nekoga tko se ne može kontrolirati, kao bolest ili kao izraz pretjerane seksualne potrebe. Ali muškarac koji zlostavlja žene nije opsjednut seksom. On je nasilan”, ističe Angelina.

Zašto toliko žena tvrdi da su žrtve, a još jako mnogo žena i muškaraca tvrde da nikakvog zlostavljanja tu nema? Pitanje je što smatrate normalnim ili prihvatljivim. Ako ste poput Trumpa pa vam je normalno u prolazu uhvatiti kolegicu za dupe, onda je za vas ovo sve pretjerana histerija.

Sve je relativno. Da možete svoju prabaku pozvati na kavu, ona bi oduševljeno tvrdila da ste superbogataš: struja, frižider, veš mašina! Tako su i žene danas u bitno boljem položaju. Odličnom, rekla bi prabaka. A vi? Ovisi što očekujete od života. Nisu svima dovoljni mikser i mikrovalna, škola, posao, pravo glasa. Nakon svih tih zakona i deklaracija, žene se danas i dalje bore za temeljno pravo, pravo na život bez nasilja, kaže Angelina Jolie. Pretjeruje? Ovisi što smatrate nasiljem. Kad sam bila mala, mogli ste vjerovati da ste dobar roditelj i dijete šibati ili lupati remenom po dupetu. Danas je to, srećom, zakonom zabranjeno. Je li nasilje kad ženi stavite ruku na koljeno? Ovisi. Jeste li je pitali što ona o tome misli? Dirati drugoga protiv njegove volje, to je nasilje. Zar je to tako teško zapamtiti?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:30