IZA KULISA

Duševne boli u Grškovićevoj

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Bivši predsjednik Stjepan Mesić pod stare je dane odlučio zarađivati pristojan novac.

Ne, nije riječ o tome da je ovaj 82-godišnji političar otvorio neki svoj biznis, već je na račun tužbi za povredu osobnosti u zadnjih osam godina pokrenuo 11 sudskih sporova, a u posljednje tri godine i zaradio čak 195.000 kuna.

Mesiću nije bila dovoljna povlaštena mirovina u mjesečnom iznosu od oko 16.000 kuna, koju prima kao bivši predsjednik RH, pa je odlučio unovčiti i najmanje uvrede koje je primio na svoj račun.

Time je u zadnjih tri godine podebljao mjesečni iznos mirovine za oko 5400 kuna.

Iznos o kojem obični građani mogu samo sanjati.

Ne ulazeći u to što Mesić radi s tim novcem (možda ga daruje u humanitarne svrhe), ali doista je neobično da se kao javna osoba, koja je na političkoj sceni od kraja 80-ih, na taj način obračunava s neistomišljenicima. Mesić tako sve ružne riječi izgovorene na njegov račun na sudu prikazuje kao duševnu patnju i povredu osobnosti koja se ovisno o slučaju, u odštetnom iznosu kreće od 40.000 do 60.000 kuna.

Zašto je neobično da je Mesić tužio sve koji su se drznuli o njemu napisati ili izreći i najmanju uvredu?

Pa zato što je i Mesić poznat kao osoba bez dlake na jeziku, kojoj nisu strane ni uvrede i vrijeđanje. Tako je Mesić za protukandidatkinju Jadranku Kosor na predsjedničkim izborima izjavio da “iskače iz paštete”. Novinaru Domagoju Margetiću je poručio da su ga valjda “oteli homoseksualci”, a nakon što Ustavni sud nije prihvatio njegovu žalbu zbog iseljenja iz Grškovićeve, izvalio je da je to “pobjeda zagovornika revitaliziranja fašizma”. Robertu Pauletiću je na njegove FB uvrede odgovorio da kad se “zamuti voda, govna isplivaju”, a za bivšeg slovenskog predsjednika Janeza Janšu, nesvjestan da ga snimaju kamere, rekao je kako mu se “ne čini baš uravnotežen”.I nitko ga zbog toga nije tužio.

Ali, možda smo doznali i pravu istinu zašto se Mesić nije dao deložirati iz ureda u Grškovićevoj. Očito je u toj vili, koju je odlučio koristiti doživotno, Mesić liječio duševne boli.

I pisao tužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:02