IZA KULISA

Glasnovićeva 'hrabrost' s hrpom oružja

 Facebook

U Hrvatskoj smo očito navikli na sve i svašta, pa su i fotografije saborskog zastupnika Željka Glasnovića na Facebooku, na kojima u ruci drži sve moguće ubojito oružje i leži na podu s puškomitraljezom, uz domoljubne poruke koje počinju s "dragi Hrvatice i Hrvati", samo jedna od epizoda naše stvarnosti. U nekoj idealiziranoj slici politike članovi parlamenta trebali bi biti uzor građanima, ali je ta predodžba davno nestala s ovih prostora. Sam tekst koji je uz fotografije snimljene u nekom stanu Glasnović napisao je skandalozan, gdje soli pamet "odnarođenoj partiji", onoj koja danas pretendira biti uzor pluralne demokracije. Kad se već spominje "demokracija", riječ toliko otrcana kod nas, onda bi po pravilima svakog uljuđenog demokratskog društva parlamentarac koji bi objavio takve slike bio udaljen iz politike. Najmanje to.

Odakle mu arsenal?

Dok policija tako često, opravdano, šalje apele kojima poručuje "stop oružju", svjedoci smo da mnogi u podrumima i ormarima drže bombe, pištolje, automatske puške... Vjerojatno će policija u ovom slučaju brzo istražiti i obavijestiti javnost odakle Glasnoviću automatsko oružje koje je zakonom zabranjeno posjedovati, ali i ponovo upozoriti javnost o opasnosti držanja oružja u kućama. Često stradaju i djeca koja se igraju "igračkama" odraslih, a često se oružje koristi i za obiteljskih svađa s tragičnim završetkom.

Zašto šute političari?

"To je snimljeno gdje je snimljeno", kaže Glasnović, jer, uostalom, agenti Udbe i Ozne slobodno šeću Zagrebom. To i mnogo toga što je još dodao uopće ne treba komentirati, ali je gotovo nevjerojatno da sve prolazi bez brze i jasne reakcije institucija, ali i Glasnovićevih kolega iz Sabora. Ako se već i grčevito broji svaka ruka za novu većinu, to ne znači da političari trebaju odšutjeti takve agresivne ispade čovjeka koji bi novinarima stavljao "mikrofon u stražnjicu", a onda iskazao (političku) hrabrost napustivši nedavno jedno od najdramatičnijih glasanja u parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:21