ŠKOLA ŽIVOTA

Kada rukometaši izbore pobjedu, onda je za to zaslužan Bog. Kada izgube, onda su krivi igrači. Izborniče, to nema nikakve logike!

Oduvijek sam smatrao apsurdnim Bogu davati zasluge za naše pobjede, a istovremeno sebe okrivljavati za poraze. Ne samo apsurdnim, nego i štetnim. Ne smatram da ne bismo trebali zahvaliti Bogu na nečem dobrom u životu
 Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

Ja sam vjernik! Vjerujem u Boga Stvoritelja, iako mi neki ljudi to osporavaju jer smatraju da imaju monopol na Boga. Za razliku od njih, ne smatram da svi moraju vjerovati poput mene i smatram da se o različitim uvjerenjima i vjerovanjima treba raspravljati.

Npr., oduvijek sam smatrao apsurdnim Bogu davati zasluge za naše pobjede, a istovremeno sebe okrivljavati za poraze. Ne samo apsurdnim, nego i štetnim. Ne smatram da ne bismo trebali zahvaliti Bogu na nečem dobrome u životu. Mnogi vjernici smatraju da im je upravo odnos Bogom pomogao u nečemu i zdravo je zahvaliti na pomoći koju si osjetio. Ali apsurdan mi je taj dvostruki standard. Kada nešto uspije, onda je za to zaslužan Bog. A kada ne uspije, onda smo mi krivi. E, s tim se nikako ne mogu složiti. To me vrijeđa i kao čovjeka i kao vjernika. Vrijeđa me jer nas oslabljuje, a vjera bi trebala jačati. Ne bi te trebala uvjeravati da je sve u Njegovim rukama, nego bi trebala pomoći da život uzmeš u svoje ruke!

Naravno, tema je ponovno u žarištu javnosti zbog našeg osebujnog rukometnog izbornika. A u to je žarište ušao kada je na jednom od prethodnih natjecanja zahvalio Isusu i Gospi na pobjedi. I nisam to smatrao spornim. Za razliku od brojnih liberalnih komentatora, smatram da je u redu javno govoriti o svojoj vjeri, jednako kao što javno govorimo o uvjerenjima o odgoju ili životu uopće. Mikrofon je ispred njega i ima pravo iskoristiti tu priliku kako god želi i zahvaliti kome god želi. Ta me izjava nije zasmetala. Ali me zasmetala izjava dva dana nakon toga kada smo doživjeli poraz jer tada je okrivio igrače. Bili su umorni, nekoncentrirani i sl. E, pa ne može! Ne može Bog biti zaslužan za njihovu koncentraciju, snagu i preciznost kada pobjeđuju, a onda su oni sami krivi za nepreciznost i umor dva dana kasnije. To nema nikakve logike i s tim se nikako ne mogu složiti.

Taj sam stav prije nekoliko dana podijelio na svojoj Facebook stranici i doživio očekivane reakcije. Neki su se složili s iznesenim stavom, dok su ga mnogi pogrešno doživjeli i rekli da vrijeđam i ismijavam vjeru. Naravno, kako to obično biva, neki su me nazvali Sotonom, izdajnikom Hrvata, smećem i ostalim krasnim epitetima koji posebno dražesno zvuče iz usta predanih vjernika. A meni je tragično da se neslaganje i dalje doživljava kao ismijavanje ili vrijeđanje. Jednostavno moramo biti zreliji od toga. Kao i uvijek, nisam nikoga vrijeđao ili koristio govor mržnje, nisam nikome oduzeo pravo da misli i vjeruje što god želi, ali sam izrazio neslaganje. Ne zato što ne vjerujem u Boga, nego zato što vjerujem u ljude!

Vjerujem da nam vjera u Boga može davati snagu, osjećaj da vrijedimo, pa i osjećaj smislenosti, ali ne vjerujem da se On non-stop petlja u našu svakodnevicu. Ne vjerujem da o njemu ili o Gospi ovisi rezultat rukometne utakmice ili skoka u vis... Vjerujem da nam vjera u Njega može dati snage da izguramo još jednu noć učenja ili treninga ili da se bolje nosimo s pritiskom, ali ne vjerujem da on odlučuje o svakodnevnim sitnicama. Nikako ne vjerujem da je Bog nekakav mikromenadžer jer iskreno, da i jest, imao bi mnogo važnije poslove.

Vjerujem da primarno o nama ovisi što će nam se događati.

Na ishod našeg života najviše utječu naše misli, osjećaji i djela. Ponekad utječu i drugi ljudi. A ponekad je stvar i sreće. Hoće li neka lopta otići centimetar lijevo ili desno može biti i stvar sreće. Bog nam je dao slobodnu volju i ona nije besmislena, a upravo bi takva bila ako Bog odlučuje o svemu. Jer ako Bog odlučuje o svemu, zašto se uopće truditi kada će ionako biti kako on želi?

Dakle, i dalje ću u vjeri nalaziti snagu, smislenost i dodatnu dubinu života, ali ne i razloge ishoda svakodnevnih situacija. Ne pristajem vjerovati da smo samo listovi na Božjem vjetru. To me vrijeđa i kao čovjeka i kao vjernika! I zato ću i dalje vjerovati u Boga, ali i da moj život primarno ovisi o meni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:57