IZA KULISA

KAKO JE KERUM POSTAO SDP-ov ČOVJEK Procijenili su da je pametno biti za čovjeka sklonog kršenju zakona, verbalnom šovinizmu i prostakluku

 Tom Dubravec / CROPIX

U politici su samo interesi vječni, skraćena je misao Winstona Churchilla, koju se može primijeniti na to da se u SDP-u nadaju kako će Željko Kerum pobijediti Andru Krstulovića Oparu iz HDZ-a u finalu izbora za gradonačelnika Splita. Kako rezoniraju socijaldemokrati, najavila je Aida Batarelo, kandidatkinja za gradonačelnicu iz redova SDP-a, koja se za vikend izjasnila da 'Kerum ima više karakteristika za upravljanje gradom jer zna upravljati velikim sustavom i svjestan je nekih grešaka koje je napravio' te 'ima iskrenost koja se ljudima sviđa', a jučer je Gordan Maras znakovito izjavo kako bi za njega, da živi u Splitu, HDZ bio zadnja opcija. Nećemo ulaziti u psihoanalizu poput gđe Batarelo koja zna da je 'Kerum svjestan grešaka koje je napravio', ali čini se da u SDP-u nisu svjesni kakvu grešku rade kada sugeriraju da su za spomenutog tajkuna.

U redu, ali nije li besmisleno očekivati da glavna opozicijska stranka podrži HDZ-ova kandidata?

To je točno, u SDP-u ne mogu biti za Oparu. On je Plenkovićev kadar, lojalan HDZ-ovac, a iza sebe baš i nema rezultate zbog kojih bi ga mogli pdržati i politički neistomišljenici. Usto, SDP je u krizi i može se razumjeti da rezoniraju u stilu 'nek' i susjedu crkne krava'. U ovom slučaju, susjed je Andrej Plenković, kojem je osvajanje vlasti u Splitu možda najvažniji cilj lokalnih izbora. Pa je, u aktualnoj logici iz SDP-a, bolje vratiti čak i Keruma ako to znači poraz HDZ-a.

Znaju li u SDP-u tko je Željko Kerum?

Svi u Hrvatskoj znaju tko je Kerum, uostalom neznanje ne opravdava. Umjesto da se maksimalno distanciraju od izbora za čelnika Splita (ionako su i SDP i A. Batarelo ondje prošli sramotno loše), netko u SDP-u je procijenio da je pametno biti za čovjeka sklonog kršenju zakona, verbalnom šovinizmu i huliganskom prostakluku. Sa strategijom u kojoj je Kerum 'naš čovjek makar na jedan dan', nije čudno da je stranka koja je prije 4 godine osvojila Split sada spala na mizernih 10%, a ispod je još prilično duboka rupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:27