VELIKA ŠKRTICA

Kako odabrati najbolje putno osiguranje i na što trebate paziti

 CROPIX

Kad su u pitanju putovanja, moji se prijatelji dijele na dvije skupine: one koji ni mrtvi ne bi kupili putno zdravstveno osiguranje te one koji ga uvijek kupe, ali po principu “tamo gdje je najjeftinije”.

“Bolje da imam, nego da me nekaj strefi pa moram platit”, veli mi jedan uoči puta na Tajland.

Istina, osim što nema pojma kolika mu je ugovorena svota, kao niti što ona točno pokriva u slučaju da mu se, na dao Bog, doista nešto dogodi.

“Zato je savjet korisnicima da nikad prvo ne gledaju iznos premije osiguranja, nego opseg usluga koji premija sadrži. A one se, baš kao i cijene, razlikuju od osiguravatelja do osiguravatelja”, pojašnjava urednica časopisa Svijet osiguranja Sandra Zanki.

Uoči sezone skijanja, kao i uskrsnih blagdana kad mnogo Hrvata putuje, osiguravatelji na tržištu prilično agresivno nude putna osiguranja koja su samo naizgled ista, ali “sitni print” otkriva razlike koje mogu utjecati na doživljaj zdravstvene usluge tijekom odmora.

Prvi korak bit će odlučiti se želite li samo osnovnu policu koja uključuje osiguranje u hitnim slučajevima ili biste se osjećali sigurnije kad biste ugovorili i neka dodatna osiguranja - kao što su osiguranje od smrti i nezgode, osobne odgovornosti ili osiguranje prtljage?

Odluku o tome trebali biste donijeti u skladu s putovanjem na koje ćete se zaputiti.

Ako je riječ o nekom kraćem odmoru - primjerice, “city breaku” za vrijeme kojeg ne namjeravate biti posebno aktivni - vrlo je vjerojatno da će vam za osjećaj sigurnosti biti dostatna samo osnovna polica koju je moguće kupiti već za 40-ak kuna.

Ipak, i te osnovne police za hitne slučajeve varirat će u obuhvatu usluga.

Kao prvo, poručuje Zanki, treba gledati iznos osigurane svote, koji se obično kreće od 10.000 pa do nekoliko desetaka tisuća eura.

To je cijena koju će vam osiguravatelj pokriti u slučaju nezgoda, pa bi se ovaj najniži iznos, u slučaju većih komplikacija, mogao pokazati nedostatnim.

“Osnovne police znaju varirati i u tretmanu hitnih slučajeva, ali i u troškovima prijevoza. Na primjer, gotovo sve osnovne police pokrivaju troškove prijevoza od mjesta nezgode do zdravstvene ustanove, ali ne nužno i prijevoz natrag u Hrvatsku. Dodatno, neke police kao hitan slučaj prihvaćaju zubobolju, ali neke ne. Dakle, treba detaljno čitati”, savjetuje Zanki.

Nakon police osiguranja u hitnim slučajevima, većina nudi ugovaranje dodatnih polica, koje će poskupljivati vašu premiju.

Recimo, postoji osiguranje za nezgode i smrt koje predviđa isplatu naknade u slučaju invaliditeta ili smrti, a neki osiguravatelji nude i bolničku naknadu koja predviđa isplatu određene svote po danu bolničkog liječenja.

Odluka ovisi o vama, ali osobno nikad nisam ugovarala nijednu od ovih opcija jer mi za bezbrižno putovanje nije bila potrebna sigurnost da ću dobiti par tisuća eura - ako na odmoru ostanem bez noge.

Odluku o osiguranju prtljage pak trebate donijeti ovisno o vrijednosti onoga što nosite na put.

Jeftine krpe možda i nije nužno osiguravati - ali nosite li vrijedan nakit, zlato ili kakvo drago kamenje - za nekoliko desetaka kuna osiguravatelj vam garantira fiksnu naknadu u slučaju kašnjenja ili gubitka kofera, pa možda vrijedi razmisliti.

Prije nego što platite policu, treba provjeriti jeste li već nositelj kakve police putnog osiguranja, a da to ne znate.

“Mnoge kreditne kartice poput, recimo, Mastercarda već uključuju putno zdravstveno osiguranje, pa se prije putovanja treba raspitati”, upozorava me, a ja provjeravam situaciju u svojoj banci.

Ispada da moja kreditna kartica ne uključuje putno osiguranje, ali ga mogu ugovoriti, i to po prilično dobrim uvjetima.

Dok “ad hoc” ugovaranje putnog osiguranja vrijedi za točan broj dana koji ćete provesti na putu, moja će mi banka za cijenu od 100 kuna dati putno osiguranje za cijelu godinu - a koje će, osim police osnovnog osiguranja, uključivati i osiguranje u slučaju smrti i nezgode, osiguranje prtljage te osiguranje u slučaju kašnjenja leta.

Jedina caka je što ću u slučaju prijevoza do medicinske ustanove morati sudjelovati sa 10 posto troškova - što može biti prilična svota, pa treba dobro sve izračunati.

Iz Hrvatskog ureda za osiguranje upozoravaju i na česte zablude koje se javljaju kod nositelja kartice Europskog zdravstvenog osiguranja.

Ona nije alternativa putnom osiguranju zato što pokriva samo troškove neodgodive zdravstvene zaštite i to isključivo u javnim ustanovama - ali ne i privatnu zdravstvenu skrb ili troškove kao što su spašavanja kod ozljeda ili prijevoza do domovine.

Puno je opcija, ali kad je u pitanju zdravlje - možda je bolje propustiti “štednju”.

Imate prijedlog za škrticu? Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:36