IZA KULISA

Karamarko neće oprati grijehe

 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

U ovo vrijeme, prije godinu dana, vodili su državu, a sada se međusobno optužuju - oni njega da je kriminalac, a on njih da lažu. Tomislav Karamarko tužio je za klevetu Božu Petrova i Miru Bulja, jer su ljetos u Zadru izjavili da je on otišao s mjesta predsjednika HDZ-a zbog kriminalnih radnji. Iako bi ova politička sapunica mogla završiti već idući tjedan ako Mandatno-imunitetno povjerenstvo, kao i u sličnim slučajevima, odbije skinuti imunitete uvaženim zastupnicima Hrvatskog sabora. Šteta jer ovaj bi proces mogao biti dvostruko društveno koristan: ili bi dvojac Bulj-Petrov iznio dokaze za svoju tezu kako je Karamarko pokušao MOL-u prepustiti Inu ili bi se otkrilo da su njih dvojica obična blebetala koja neargumentirano kleveću. A ako svaki hrvatski državljanin odgovara za klevetu, zašto od toga osloboditi nekoga samo zato što je zastupnik.

Zamislimo da dođe do suđenja. Što bi se moglo čuti u sudnici?

Puno toga zanimljivog. Božo Petrov bi, recimo, mogao ispričati što je Karamarko predlagao na zatvorenim sjednicama Vlade ili neslužbenim sastancima u Banskim dvorima. Nećemo prejudicirati, možda je nečega bilo, a možda nije, ali javnost treba znati kakve su se igre igrale s MOL-om. Ako u Mostu predlažu referendum za vraćanje Ine, što je financijski strahovito rizična ideja, tada hrvatski građani moraju znati sve o igrama i dogovorima koji su se vodili u prošloj vladi.

A kakvi su Karamarkovi izgledi da opere vlastitu prošlost?

Pravosudni još i postoje, ali politički baš nikakvi. Javnost ga je stigmatizirala za vijeke vjekova, baš kao i Ivu Sanadera. A ne ide mu ni u sudnici - u rujnu je Upravni sud odbio tužbu bivšeg predsjednika HDZ-a kojom je tražio poništenje odluke Povjerenstva za sukob interesa, što je on opisao kao povratak socijalizma i verbalnog delikta. Mada, Karamarko nije optužio za verbalni delikt svoje sljedbenike kada su zazivali bacanje političkih protivnika u Kevinu jamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:30