KRIZA VLADE

KOMENTAR JELENE LOVRIĆ Dobro je što je Plenković pokazao odlučnost, no obrana Marića je greška jer je on zreo za odlazak

Neizvjesno je i što se može očekivati od preslagivanja i stvaranja nove vladajuće koalicije. I Tomislav Karamarko bio je uvjeren da će mu to uspjeti pa ga danas nigdje nema
Andrej Plenković i Zdravko Marić
 Hanza Media

Vječno anemični Andrej Plenković odlučio se posve neočekivano pokazati energičnim i odlučnim, što je dobrodošla novost. Most predugo iskušava njegovo strpljenje i nosivost vladajuće koalicije, često se prema partnerskom HDZ-u ponaša faktički kao opozicija. Premijeru su u jednom trenutku morali pući živci. Loša je vijest da je svoju novopronađenu odlučnost šef Vlade odabrao demonstrirati na posve krivom mjestu, braneći jednog debelo kontaminiranog ministra.

Most nikako ne bi trebao biti iznenađen Plenkovićevom objavom razlaza. Premda Božo Petrov pokazuje znakove potpune šokiranosti. Premijer posve logično dugoročno nije mogao tolerirati oporbenu situaciju u vlastitoj Vladi. Bilo je pitanje vremena kada će se lom dogoditi. Približavanjem lokalnih izbora odnosi između Mosta i HDZ-a dodatno su se dramatizirali. Na terenu jedni su drugima najljući konkurenti. Čini se, međutim, da je premijerova odluka o razrješenju tri ministra, pa onda i amputiranju svojeglavog Mosta upogonjena i nekim unutarstranačkim razlozima. Plenkovićeva spremnost da rezolutno presiječe situaciju koju smatra nedobrom i frustrirajućom disciplinirat će HDZ. Vlastitim je stranačkim drugovima poslao poruku da s njim nema šale, što će vjerojatno za posljedicu imati stišavanje džepova nezadovoljstva u HDZ-u.

Ali, tema na kojoj je premijer Plenković odlučio testirati Most i bildati svoju odlučnost posve je krivo odabrana. Postaviti se na zadnje noge braneći ministra Zdravka Marića - to je kao ići grlom u jagode.

Nikada ne znaš što će te putem strefiti. Ministar financija zreo je za odlazak iz Vlade iz barem tri razloga. Zbog svoje uloge u Agrokoru mora se izuzimati i ne može funkcionirati punom snagom. Vrijeme i istrage tek će pokazati njegovu ulogu u problematičnim aspektima poslovanja Todorićeva imperija. Na koncu, postoje indicije da se Marić u Vladi ponašao kao Agrokorov agent, da je nekritički išao na ruku njegovim interesima. Pretvoriti cijelu Vladu u taoca jednog, i to izbušenog ministra - to se ne čini posve razumnom odlukom. Pitanje sudbine Zdravka Marića tako se transformiralo u pitanje vjerodostojnosti premijera Plenkovića.

Svojim brzopoteznim, zapravo avanturističkim potezom, premijer je ušao u zonu visokog rizika. Nitko ne zna kakav se rasplet može očekivati. Mediji su nagađali o rekonstrukciji Vlade, on se odlučio za rekonstrukciju parlamentarne većine. Premda tvrdi da je svojom odlukom razriješio Mostove neposlušne ministre, to baš nije sigurno. Razrješenje mora biti formalizirano glasanjem u Saboru. Neizvjesno je također što se može očekivati od najavljenog preslagivanja i stvaranja nove vladajuće koalicije. Preslagivanja su - kako se vidjelo prije godinu dana - prilično hazarderska operacija. I Tomislav Karamarko bio je uvjeren da će mu uspjeti, pa ga danas nigdje nema. Tako se i tvrdnja premijera Plenkovića da i dalje ima parlamentarnu većinu tek mora provjeriti.

Teško je vidjeti tko bi mu mogao zamijeniti otpisani Most. Božo Petrov, vidno zatečen otkazom, ne priznaje odluke o razrješenju ministara, ali spušta loptu. Čini se da bi rado ostao u vlasti. Plenkovića optužuje da sam ruši svoju Vladu, što bi bilo ponavljanje HDZ-ove loše prošlosti, dok sam sebe predstavlja kao njenog čuvara. Koalicija s Mostom bila je nepodnošljivo turbulentna, ali čak ako HDZ i uspije skucati novu parlamentarnu većinu, vrlo su skromne šanse da će ona biti stabilnija i manje izazovna od dosadašnje.

Novi izbori, navodno najnepoželjnija opcija, u ovom trenutku mogli bi odgovarati samo Andreju Plenkoviću. Njegova je popularnost visoka, HDZ trenutno još dosta dobro kotira, svakako bolje nego što će stajati za nekoliko mjeseci ili godinu. Opozicija je nekonsolidirana i pogubljena. Spekulira se da bi novim izborima Plenković dodatno ojačao svoju poziciju, u stranci i šire. Međutim, njegova jučer objavljena smrtna presuda dosadašnjem vladajućem savezu provocira pitanje zna li premijer što će dalje. Ima li pripremljena dva-tri koraka unaprijed ili je zaplovio u avanturu bez razrađenog scenarija. Što mu se zna dogoditi. Dovoljno se sjetiti preko koljena prelomljene objave da će Inu vratiti u hrvatske ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:11