PIŠE IVANKA TOMA

Pitanje nepovjerenja Karamarku treba riješiti što prije

Tomislav Karamarko
 Tomislav Krišto / EPH

Pitanje (ne)povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku treba što prije staviti na dnevni red Sabora i izjasniti se o njemu. Premijer Tihomir Orešković jučer je dao podršku Karamarku, ali se također založio za to da se što prije riješi njegova politička sudbina u Vladi. I potpuno je u pravu. Nakon što su se svi ministri iz Mosta izjasnili za izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade, ona više ne može normalno funkcionirati.

Nakon raskola Vlada više ne može donositi odluke za koje bi bilo izvjesno da će imati podršku i provedbu svih njenih resora, a što je najvažnije, nema nikakav kredibilitet za bilo kakvu odluku koja bi se odnosila na sudbinu Ine, na pitanje njene daljnje privatizacije, na pregovore s MOL-om te odluku o odustajanju ili nastavku arbitraže.

Jedini rok do kojega bi bilo mudro odgoditi glasanje o zahtjevu za opozivom Karamarka je 3. lipnja, do kada bi se trebali izabrati ustavni suci. Ako se to ne učini, Hrvatska će, uz krizu Vlade, dobiti i krizu Ustavnog suda jer će on ostati bez kvoruma, a to bi imalo velike posljedice jer se bez Ustavnog suda ne mogu provesti izbori. Budući da je omjer snaga u Saboru uglavnom već definiran, što uključuje i pozicioniranje unutar samog Mosta, nema nikakvih razloga za produljivanje agonije.

O preslagivanju u Saboru i stvaranju nove većine bez izbora, ali i bez Mosta, govori se praktički od početka formiranja ove Vlade. Dakle, ako je ono realno, onda će se pokazati na djelu već 6. ili 7. lipnja, i nema potrebe čekati do 18. lipnja, kada je krajnji rok.

Osim što će skratiti razdoblje nestabilnosti, prepucavanja, pritisaka i blokade izvršne vlasti, brzo odlučivanje o Karamarkovoj poziciji u Vladi bit će važno i za daljnji rasplet političke krize koji će uslijediti ako mu se izglasa nepovjerenje. Jedina zdrava posljedica već ove podjele koja se dogodila oko glasanja u Vladi i razlaza HDZ-a i Mosta, novi su izbori, a ako se Karamarku izglasa nepovjerenje, oni bi trebali biti neupitni. Dogodi li se rasplet krize Vlade početkom, umjesto u drugoj polovici lipnja, bit će dovoljno vremena da se obave sve pripreme i da se prijevremeni parlamentarni izbori raspišu već u rujnu. Nova Vlada mogla bi do kraja godine pripremiti proračun za iduću, i imali bismo izglede da u 2017. godinu zakoračimo sa stabilnijom vlašću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:03