KOMENTAR SNJEŽANE PAVIĆ

NAJOPASNIJI TRENUTAK NAKON DAYTONA U BiH rastu tenzije koje teško mogu voditi ičemu dobrome

Milorad Dodik
 Tomislav Krišto / CROPIX

Zapad nema volje ni želje zaustaviti Milorada Dodika, u Bosni i Hercegovini rastu tenzije koje teško mogu voditi ičemu dobrome. Za mjesec dana, 25. rujna, vlasti srpskog entiteta najavile su referendum na kojem će građani odgovoriti na pitanje treba li se kao Dan RS-a obilježavati 9. siječnja - iako je obilježavanje tog datuma Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, jer se time obilježava dan iz 1992. godine kada su srpski zastupnici proglasili srpsku republiku u BiH, što je bio uvod u rat 1992. - 1995.

Godinama prije RS je obilježavao 9. siječnja krsnu slavu Republike Srpske, ali to više ne bi smio nakon odluke Ustavnog suda BiH. Formalno, dužnosnici RS-a vjerojatno su i u pravu kad kažu da je referendum u skladu sa zakonima koji omogućavaju da se građane neobavezujuće pita za mišljenje. Zar je doista važno kada će jedan od entiteta održavati svoj dan? No, ovo je bitka puno važnija od svojeg povoda, ovdje dugogodišnji vladar Republike Srpske Milorad Dodik testira svoju moć i strpljenje međunarodne zajednice, istodobno si gradeći dodatnu distancu prema Sarajevu i zajedničkim državnim vlastima Bosne i Hercegovine, koje bi mu trebale biti nadređene.

Dodik godinama prijeti referendumom o odcjepljenju RS-a. Ovaj, s naivnijim pitanjem, samo je test za to, upozoravaju u Sarajevu, zazivajući intervenciju međunarodne zajednice. No, strani diplomati šute. U utorak su se trebali sastati veleposlanici Vijeća za implementaciju mira (PIC), oni koji imaju ovlasti smijeniti Dodika i kompletnu vladu RS-a poslati u mirovinu. Umjesto odluke o zaustavljanju referenduma, objavljeno je da se sastanak odgađa - zbog dodatnih konzultacija. "Zato što nema dogovora među zapadnim članicama PIC-a. Nažalost, svjedočimo pravom gerilskom ratu koji se vodi među zapadnim članicama PIC-a, najvećim zemljama EU i Amerikancima, Turcima, Japancima i Kanađanima", objasnio je za Radio Slobodna Evropa analitičar Kurt Bassuener. On kaže da je najvećim zemljama EU sada u fokusu "mehanizam koordinacije", "žele samo govoriti o pozitivnim stvarima, ne žele ulaziti u sukob s Dodikom i nadaju se da će njihov argument kako to zapravo nije bitno biti dovoljan". Bilo bi divno da su u pravu, ali teško da će dobrim željama spasiti stvar jednom kad sve ode predaleko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:18