IZA KULISA

Pejčinović Burić trebala je ići u Moskvu

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić
 Davor Pongračić / Cropix

To što šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović-Burić nije u izaslanstvu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koje idući tjedan ide u službeni posjet Rusiji svakako je neuobičajeno i krajnje iznenađujuće. Objašnjenje da će biti u Bruxellesu, gdje će se razgovarati o Brexitu, svakako nije dovoljno ni posve opravdavajuće za to da u razgovorima s Vladimirom Putinom i ostalim ruskim čelnicima neće biti i ministrica čiji je to "resor".

Može se premijer ljutiti ili ne i nazivati "bizarnim" da Vlada ne podržava posjet predsjednice Rusiji, ali takav krajnje neopravdavajući potez da Vlada u izaslanstvu nije poslala i šeficu diplomacije jednostavno se nije smio dogoditi i sigurno je da će i domaćini imati neki svoj stav o tome. Jer, na susretu najvišeg značaja, kakav je razgovor predsjednice s ruskim predsjednikom, gotovo je imperativ da bude i ministrica Pejčinović-Burić.

Zašto o zgradi baš sada?

Premijer Plenković ima pravo kada kaže da se problem sa zgradom ruskog veleposlanstva u Zagrebu vuče godinama, ali se činilo da je rješenje na vidiku. Očekuje to i ruska strana, nađena je i zgrada koja Ruskoj Federaciji odgovara i nekako je bilo logično da se pokaže dobra volja i riješi taj problem. Međutim, priča da rješenja s hrvatske strane i dalje nema nekako se aktualizirala baš uoči predsjedničina puta, kada je možda bilo i za očekivati da će naći rješenje. Istina, riječ je o "tehničkom", ali važnom pitanju i bilo bi dobro da je baš sada skinuto s dnevnog reda. Nije, a ministar Marić je dosta odrješito poručio da Rusi ničim ponuđenim dosad nisu bili zadovoljni. Zaboravilo se reći da su rješenje koje im odgovara našli.

Kako komuniciraju "dva brda"?

Odlazak predsjednice u Rusiju izuzetno je važan vanjskopolitički događaj za Hrvatsku. Odnose treba oživjeti tako da kontakti hrvatske i ruske strane budu češći i konkretniji. Slaganje izaslanstva od strane Vlade nije bilo dobra poruka, otud, naravno, i tvrdnje medija da nema dovoljno dobre komunikacije između dva politička "brda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:08