IZA KULISA

Pelješki most nitko ne može zaustaviti

Arhivska fotografija: Trasa na kojoj je projektiran Pelješki most.
 Duje Klarić / EPH

Gradnja Pelješkog mosta gotova je stvar, bez obzira na to što u BiH najavljuju osnivanje posebne komisije koja bi ponovno trebala razmotriti sve aspekte tog hrvatskog projekta. Već i prije se iz BiH čulo kako treba Hrvatsku spriječiti da sagradi most ako će ometati prolaz brodovima, ali od toga neće biti ništa jer projekt zadovoljava sve što se tražilo iz susjedne države. Tako izvjesna zabrinutost, koja se čula s BiH strane na zajedničkoj sjednici s Plenkovićevom Vladom, otpada i potpuno je nepotrebno da Sarajevo ponovno postavlja pitanje gradnje mosta koji je sada i europski projekt.

Može li BiH spriječiti Hrvatsku?

Apsolutno ne može jer su sve moguće analize pokazale da gradnja mosta ni sa čim neće dovesti BiH u podređeni položaj. Visina i konstrukcija mosta omogućit će normalnu komunikaciju brodova, pa tako otpada i argument iz susjedne države da treba ispitati što će se događati ako se jednom BiH odluči za investicije u tom dijelu svoje zemlje. Most neće smetati bilo čemu što će se graditi u Neumu ili u dijelu koji pripada BiH, kao što neće biti problema da BiH ima prostor prema otvorenome moru.

Je li most unutarnje hrvatsko pitanje?

Tu činjenicu priznaju i u BiH gdje se s pravom inzistira da se poštuju međunarodni standardi i konvencije. Uostalom, to prihvaća i Hrvatska od početka kako se spominjala gradnja Pelješkog mosta. Za Hrvatsku je to jedan od strateških projekata, što je prepoznato i u Europi, a prije svega će povezati vlastiti teritorij. Gradnjom mosta dobit će i hrvatski jug i građani, ali i Hrvatska u cjelini.

Koliko će BiH biti informirana?

Hrvatska nema tajni oko gradnje mosta i sve relevantne podatke dostavljala je i dostavit će BiH. Godinama komuniciraju i nadležna ministarstva i tijela, a hrvatska je strana spremna do najsitnijih detalja sve objasniti susjedima. Zato nema straha da se govori o “štićenju interesa BiH” jer ih nitko niti ne ugrožava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:05