IZA KULISA

Plenkovićeva apaurin terapija za SDP

 Goran Mehkek / CROPIX

Studija o IPO HEP-a, koju je naručila bivša SDP-ova Vlada, a koju je u utorak u Saboru na aktualcu u rukama držao premijer Andrej Plenković, možda je najbolji pokazatelj koliko su političari u Hrvatskoj vjerodostojni.

Kada je Zoran Milanović bio premijer, pripremala se prodaja HEP-a, a tijekom pretprošle kampanje za parlamentarne izbore, SDP-ovci su javno govorili da s time treba nastaviti.

U isto vrijeme, te 2015., HDZ se oštro protivio tome i govorio da je bilo kakva privatizacija HEP-a za njih neprihvatljiva.

Gdje je parlamentarna borba?

Uloge su danas promijenjene - sada je HDZ na vlasti i želi IPO HEP-a, a SDP je u oporbi i oštro se protivi tome.

Tu je činjenicu premijer Plenković odlično iskoristio mašući studijom u Saboru.

"Vidite ovaj dokument? Ovo je proizvod napravljen u vrijeme Kukuriku koalicije, a napravili su ga Morgan Stanley, Sberbank i Unicredit. Znate što je predmet studije? IPO HEP-a. Toliko o vremenu koje je potrebno - poklopio je na aktualnom satu premijer zastupnika Željka Lackovića, a zapravo je krajičkom oka gledao Davora Bernardića, koji nije uspio iskoristiti trenutak za promociju sebe kao novog lidera ljevice postavljajući mu pitanje o privatizaciji HEP-a.

Plenković se kao iskusni diplomat i odličan govornik dobro pripremio za nastup u Saboru. Rado je polemizirao sa zastupnicima, ali nije prelazio granicu dobrog ukusa ni vrijeđao, naglašavao je da njegova "Vlada rješava probleme", isticao je da ima hrabrosti donositi odluke, a bio je i zabavan. Tako je Anki Mrak Taritaš, odgovarajući na pitanje oko kadroviranja, rekao da "ona sada ima izraz lica kao on u Lisinskom".

S druge strane, oporba je potpuno zakazala, uz iznimku Peđe Grbina koji je natjerao ministra Gorana Marića da prvi put javno iznese stav oko HEP-a i Ine.

Iako su u SDP-u pripremili sva aktualna, kontroverzna pitanja, način na koji su to izveli bio je promašen. Bernardić je postavio pitanje bez imalo političke strasti, kao da mu se ne da, Gordan Maras sve više se pretvara u SDP-ova Pernara ili Bulja, pa ga više nitko i ne shvaća ozbiljno, a čak se i često neugodni Nenad Stazić pretvorio u "kamilicu".

Što se to dogodilo s oporbom?

Čini se da i na njih djeluje umirujuće Plenkovićeva apaurin terapija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:18