IZA KULISA

Slučaj Vukovac prava je slika Mosta

 Ronald Goršić / CROPIX

Trebalo bi - ali stvarno analitički i temeljito - pretražiti novinske arhive u posljednjih 25 godina u Hrvatskoj, međutim, sumnjamo da bismo uspjeli pronaći bizarnije objašnjenje nekog političkog postupka, od onoga što je za vikend javnosti ponudila Ružica Vukovac, članica Glavnog odbora Mosta. I smijenjena državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, i to poslije svega dva radna tjedna. Nakon što su novinari otkrili kako je zatražila naknadu 6+6 mjeseci pune i pola plaće, iako je upravo Most tražio i dobio izmjenu tog zakona, uslijedilo je objašnjenje koje će je pratiti do zvršetka njezine javne karijere:

"Ja trebam medijski prostor i moram se služiti različitim spinovima kako bih ga dobila. Nažalost određenim lokalnim medijima pristupa nemam. I to me boli", poručila je.

Kada su početkom 2016. Most i HDZ sastavljali Vladu Tihomira Oreškovića, napisali smo kako primjer stručnosti koju zagovaraju u Mostu posljednjih dana personificira Ružica Vukovac koja je novinarima na pitanje hoće li biti ministrica poljoprivrede rekla kako ona "jedina živi poljoprivredu" pa smatra "da joj je to prednost".

Tko žali političare, imat će empatiju za gospođu Vukovac, čija je kratkotrajna karijera prilično turbulentna: nakon raspada Oreškovićeve Vlade, ostala je bez mjesta načelnice u rodnoj Velikoj Kopanici pa je uhljebljena je na funkciju državne tajnice. Izgubila je i tu sinekuru, a sad je se javno odrekao i Božo Petrov. Možda je u pitanju tek njezina eskapada jer Most vode političari koje odlikuju poštenje i dosljednost?

Svakako. Zato je Petrov kod javnog bilježnika potpisao jamstvo da Most neće u koaliciju s HDZ-om ili SDP-om, prošle godine su postavili sedam uvjeta za ulazak u Vladu, a HDZ i SDP optužili za korupciju pa ušli u Plenkovićevu Vladu. Sigurno je igrom slučaja Upravno vijeć e Hrvatskih voda drastično snizilo kriterije za izbor zamjenika ravnatelja kako bi na to mjesto mogao doći Mario Bukmir, kum i prijatelj Bože Petrova. Sve spin do spina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:37