OŠTRI REZOVI

Tko je smjestio Sauchi, tko Cvitanu, a tko premijeru Plenkoviću?

Što su premijer i tužitelj mislili postići zajedničkom presicom. Reći da su na istoj strani? Strani pravde? Pa ne dokazuje se to progonom sitnog kradljivca dnevnica
 Damjan Tadic / CROPIX

Mora da je Cvitanu bilo neugodno kada je odlazio na presicu s premijerom. Mora da je premijeru bilo neugodno kada je sazivao presicu zbog krađe dnevnica. Sasvim je sigurno da je pravdi bilo neugodno kada su se njih dvojica uprla uvjeravati svijet da će počistiti kriminal.

Dnevnice su obične dnevnice. Nemojmo se zafrkavati oko toga. Nije to krađa za koju se osobito koristi mozak, nije to krađa za koju treba velika priprema, nije to krađa koja će ugroziti ikoga. Jednostavno je, iz jedne je institucije tijekom nekoliko godina ukradeno nekoliko stotina tisuća kuna. Kralo se postupno, u raznim iznosima i ritmovima, onako kako je nekome nedostajao novac. Da se neka kontrola, neka revizija bavila time, mogla je to davno uočiti. Očito, nikome nije smetalo pa nitko nije sumnjao. Možda je zanimljivo saznati još kada je to počelo, kada je netko iz sustava skužio da mu je lako krasti novac naočigled svih. Ali, i dalje nije osobita stvar, obično je kokošarenje, sitna muljaža bazirana na lažiranju potpisa koji nitko neće provjeravati. Saucha po svemu sudeći nije kriv.

To samo znači da se nije bavio sitnom muljažom. Ništa drugo. Njemu to, naravno, puno znači, bilo bi u redu da mu se Cvitan osobno ispriča nakon što mu je priuštio veliku neugodnost, ali Saucha će morati živjeti s time. Pokazat će se da je netko tko nam je nepoznat iskoristio propust sustava da bi si uljepšao život. Ono što se neće pokazati jest kojom se to nebeskom koincidencijom dogodilo da se Saucha, a on je ovdje bitan samo zato što je bio Milanovićev osobni izbor, pojavio kao vijest za crnu kroniku usred rasprave o sudbini ministra Barišića. To je onaj koji prepisuje i ima tekst na Wikipediji u kojem se spominje neka muljaža - s dnevnicama. On je pak Plenkovićev osobni izbor.

Neće se pokazati ni kako se dogodi da premijer sazove presicu baš kada Saucha sam namjerava predati dokaze o svojoj nevinosti. Premijer pritom navede da se muljalo s dnevnicama i nakon Sauchina odlaska, svjedoči nenamjerno u korist bivšeg predstojnika Ureda premijera, ali ono što želi postići je nešto drugo. Želi nam reći da, ako se i dokaže da je netko nastavio krasti novac i tijekom njegova mandata, on nema veze s time. Dobro, vjerovat ćemo. Od premijera očekujemo da bolje muljaju, da prodaju veliko državno zemljište, donesu neki strateški zakon i omoguće nekome da enormno zaradi, odobre neki ugovor u tvrtki kao što je bila Ina, ali stvarno ne očekujemo da kradu lovu na dnevnicama. Premijer možda želi reći i da je on na dobroj strani, da se bori protiv kriminala, da se usuđuje tražiti da se istražuje kriminal oko njega samoga i da neće diskreditirati ugled pozicije koju ima. Super, bravo, sve čestitke. Nije da se manje od toga očekuje, pa stvarno nema razloga da premijer troši svoje dragocjeno vrijeme, saziva presice da bi nas uvjeravao da sunce izlazi. Izlazi. Stvarno, svakoga dana.

Ali, što su mislili njih dvojica kada su se dogovarali oko tome da se državni odvjetnik pojavi na premijerovoj novinskoj konferenciji. Htjeli su reći da su na istoj strani? Kojoj, HDZ-ovoj? Strani pravde? Pa ne dokazuje se to progonom sitnog kradljivca dnevnica. Jesu li htjeli reći da su ujedinjeni u ideji neke poštene države ili pak vlasti? Ako su htjeli ono prvo, onda nisu trebali biti zajedno. Ako su htjeli ovo drugo, odlično su napravili, samo što su svima najavili da imaju zajednički cilj, ideju i da su u dogovoru. Onda nam ne treba državni odvjetnik, u tom se slučaju zove premijerov, ili Plenkovićev, čak ne mora biti ni HDZ-ov.

Ispao je tužitelj on call, javlja se na SMS, messenger, WhatsApp ili preko tajnice i radi po željama. I kako će sada taj tužitelj ikad više reći da zastupa jednakost svih pred zakonom, kako ako radi istragu u uredu čovjeka na čijoj se presici pojavio, kako će, ako treba, osumnjičiti samog tog premijera, kako ako ga je premijer pozvao i pokazao mu gdje se i kako kralo, gdje su mu dokazi, gdje mu se nalaze sumnjivci i krivci, kako ako se pokazuje da je vjerovao jednoj osobi koja je teretila Sauchu i time sebe izvlačila izvan sumnje? Nije li to propust kojem se smijemo u svakoj seriji B produkcije? Kako će takav tužitelj sutra i bilo kada tražiti povjerenje da nastavi posao kada je ovako, na nevelikom kriminalu, sam srušio sav slabašan kredibilitet koji je naslijedio od svojih prethodnika? I kako će ovaj premijer ikad biti u stanju reći da poštuje nezavisnost pravosuđa? Naravno da hoće, ali to neće nikoga uvjeriti. Jednostavno, ne vjeruje se poslušnim tužiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:58