IZA KULISA

Tko je zakazao u slučaju sa salmonelom?

Drugi put u mjesec dana hrvatski građani nisu obaviješteni da njihovo zdravlje ovisi o tome hoće li dobro ispeći jaje ili meso. Ako vole jaje na oko ili, nedajbože, carpaccio od piletine, riskirali su zarazu salmonelom.

Najnoviji slučaj "slučajnog" neobavještavanja javnosti o zaraženome mesu opet je ministar slučajno otkrio, i to putem našeg medija. Tako su na policama Lidla danima uredno stajale piletina i pačetina pune opasne bakterije. Vrlo je vjerojatno da se još uvijek salmonela čuva u hladnjacima brojnih naših građana. Akter afere problematičnog mesa, kao i jaja prije mjesec dana, jest Mesna industrija braća Pivac koji očito mnogo toga uvoze iz Poljske.

Tko je zapravo zakazao?

Jednom riječju - svi. Nadležnome ministru nije izgovor to što ne zna što se događa u Ministarstvu. On ima, ili bi barem trebao imati, zapovjednu odgovornost, pogotovo kad je riječ o zdravlju građana. Jučer je obećao da će odsad sve informacije stizati na vrijeme te se više neće događati da mediji obavljaju posao zaposlenika te državne institucije.

Nisu li kontrole hrane koju uvozimo ipak premale?

Vjerojatno jesu, barem kad je riječ o Hrvatskoj. Često se govori kako u Lijepu našu dolaze viškovi europskog tržišta, stoga uvoz bez pojačane kontrole i vjerovanje na lijepe oči proizvođaču možda i nisu dovoljni. Ne bi škodilo da inspekcije malo češće obilaze teren, pogotovo kad je riječ o kvarljivoj robi. Možda bi se na taj način izbjegle razne salmonele i trovanja kikirikijem iz keksa u kojemu ne smije biti kikirikija (alergičnog čovjeka može se tako ubiti).

Kako da se građani zaštite?

Kupnja hrvatskih proizvoda ipak je bitno sigurnija. Naime, tu smo sigurniji što se tiče kontrole kakvoće hrane. Ako radi ničega drugog, barem smo sigurni da će meso, jaja, svježe mlijeko i ostala rizična roba stići znatno brže nego što im treba da se prevezu iz Poljske ili neke druge države koja nam šalje da kupimo ono što imamo u svom vrtu ili na pašnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:30