PIŠE JEAN-CLAUDE JUNCKER

Turska se treba jasno izjasniti za Europu

 Umit Bektas / REUTERS

Još se dobro sjećam onog trenutka prije godinu dana kad smo u ranim jutarnjim satima tijekom jednog euroazijskog susreta u Ulan Batoru u Mongoliji primili vijesti iz Turske. Slike napadnute zgrade parlamenta i ozlijeđenih civila urezale su mi se u pamćenje. Još tijekom noći, i prije nego što je bilo jasno kako će pokušaj državnog udara završiti, skupa s predsjednikom Vijeća EU Donaldom Tuskom i visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini u ime cijele Europske unije osudio sam taj napad na demokratske institucije Turske. Stali smo uz Tursku i uz nju smo i danas, upravo u teškim trenucima.

Europskoj uniji doista je stalo do toga da naš susjed bude demokratska, stabilna i gospodarski uspješna zemlja. U središtu našeg svekolikog djelovanja uvijek su građani Turske. Volio bih da se Turska približi Europi umjesto da se od nje udaljava. Zato smo učinili sve kako bismo otvorili put liberalizaciji viznog režima i produbljenoj carinskoj uniji, ako Turska to želi.

Jedna stvar pritom uvijek mora biti jasna: tko god želi pristupiti Europskoj uniji priključuje se uniji vrijednosti. S takvom unijom ljudskih prava, slobode medija i vladavine prava nikako ne može biti spojivo, na primjer, kad novinari, kao što je dopisnik dnevnih novina Die Welt, Deniz Yücel, mjesecima sjede u zatvorskoj samici bez podizanja optužnice. Ako Turska uvede smrtnu kaznu, time bi turska vlada definitivno zatvorila vrata svom članstvu u Europskoj uniji.

O ovom i drugim pitanjima predsjednik Erdogan i ja redovito razmjenjujemo mišljenja, na otvoren i ponekad sportski način. Prilikom našeg zadnjeg razgovora u svibnju imao sam dojam da se on želi približiti Europi, a ne da joj okreće leđa. Složili smo se oko toga da ćemo postupno produbljivati suradnju u područjima kao što su energija, sigurnosna politika i borba protiv terorizma. Zajedno možemo postići više nego svatko sam za sebe. To smo već uspješno dokazali sporazumom između EU i Turske po pitanju izbjeglica.

Otkad je taj sporazum na snazi, u Grčku iz Turske stiže 97 posto manje izbjeglica. Istodobno, od travnja 2016. iz Turske smo, na uređen način, u Europsku uniju prebacili 7600 sirijskih izbjeglica, a izbjeglicama u Turskoj pružili potporu projektima u vrijednosti od, dosad, 1,6 milijardi eura. Izradili smo pragmatičan plan za sljedećih dvanaest mjeseci u kojem je zapisano na koji način u svim tim područjima želimo dalje surađivati. Uvjeren sam da se malim koracima mogu postići velike stvari. Godinu dana nakon pokušaja državnog udara Europa i dalje pruža ruku. Europa, dakle, jasno pokazuje svoj stav. Ja sada očekujem da se i Turska jasno izjasni za Europu i odlučno prihvati europske temeljne vrijednosti.

Komentar u povodu godišnjice pokušaja državnog udara u Turskoj objavljen je u novinama Bild am Sonntag u nedjelju 16. srpnja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:36