PRO ET CONTRA

Vlada nema legitimitet, no četiri su razloga da živi još neko vrijeme

Najbolje bi bilo da se novi izbori održe najesen. Do tada će se vidjeti u kom smjeru ide kriza u Agrokoru, a građani će imati jasniju sliku o onima kojima će dati svoj glas
Robert Kopal
 Dragan Matić / CROPIX

Čaša nije do pola puna, niti je do pola prazna. SDP i ostale opozicijske stranke čak ni uz pomoć Mosta nisu uspjele izglasati nepovjerenje ministru financija Zdravku Mariću. Ipak, jedan glas je nedostajao da bi Marić dobio podršku većine, što znači da imamo Vladu, ali ta Vlada nema potrebni legitimitet. U ovome času bilo bi pošteno da Vlada odstupi sama i da se raspišu prijevremeni parlamentarni izbori. Tim prije što su glasovi u Saboru bili izjednačeni zahvaljujući Tomislavu Sauchi, čovjeku koji je do prije dva mjeseca bio član SDP-a i sam istupio iz stranke jer se protiv njega otvorila istraga utemeljena na suspektnim dokazima da je lažirao dnevnice i tako krao novac iz državne blagajne.

Međutim, ono što bi u moralnom smislu bilo najispravnije, ne mora uvijek biti i najbolje rješenje. Postoji nekoliko razloga zbog kojih ne bi bilo dobro da se odmah održe prijevremeni izbori za saborske zastupnike, posebno ne u terminu drugog kruga lokalnih izbora.

Prvi razlog su sami lokalni izbori. Kriza Vlade već je u dobroj mjeri zagadila kampanju za lokalne izbore koji su u svojoj suštini lišeni ideologije i građani na njima biraju ljude za koje vjeruju da će najbolje rješavati njihove konkretne, opipljive probleme.

Drugi razlog je što političke stranke, osim možda HDZ-a, nisu spremne za još jedne prijevremene izbore za Sabor. A treći što bismo s izborima održanima za mjesec dana najvjerojatnije dobili sličnu sliku sabornice kakvu imamo danas. HDZ bi mogao računati na nešto više mandata, ali teško na toliko da bi nakon izbora mogli sami formirati Vladu. Potencijalne koalicijske partnere Plenković u ovome trenutku nema. S Mostom više ne mogu, a s "lijevima" neće, niti oni žele s HDZ-om. S druge strane, SDP s aktualnim vodstvom nema nikakve šanse ostvariti izborene rezultate na temelju kojih bi formirao vlast. U izbore bi krenuli s desetpostotnim zaostatkom za HDZ-om (a izbore su gubili i kada su kretali s prednošću ili izjednačeni), a koalicijski potencijal im je vrlo mršav. To što SDP pod vodstvom Davora Bernardića koketira s Mostom samo može otjerati dio njihovih birača. SDP-ov pakt s Mostom koji bi se eventualno aranžirao nakon izbora otjerao bi pak njihove stare koalicijske partnere - HNS i IDS.

Četvrto što treba imati u vidu jest da se država s lex Agrokor izložila u rješavanju krize koncerna koji za sebe veže značajan dio cjelokupnog gospodarstva i nepsoredno drži 60.000 radnih mjesta, te da (ne)stabilnost vlasti može imati izravan utjecaj na Agrokor. Ni za druge gospodarske i vanjskopolitičke procese nije dobro da uđemo u ljeto s raspadnutom Vladom, a jesen provedemo u pokušaju da skrpamo novu ali sličnu ovoj.

Hrvatskoj su nakon političkog debakla kakav smo jučer imali priliku gledati u Saboru svakako potrebni novi izbori, ali u terminu kada se oni mogu mirno i pošteno provesti i kada su svi akteri, od političkih stranaka do birača, za njih spremni. A to bi moglo biti tek na jesen, nakon završetka turističke sezone, kada se svi vrate na posao i kada će se vidjeti u kom smjeru ide kriza u Agrokoru. Do tada bi se i politička scena trebala razbistriti, a građani imati puno jasniju sliku onih kojima će dati glas na novim izborima.

Što se HDZ-a tiče, do jeseni će se znati je li Plenković uspio stranku odvesti na kurs pristojne demokršćanske stranke desnog centra ili će se vječno boriti s jakom oporbom koja naginje krajnjoj desnici. To bi trebalo biti vidljivo već nakon lokalnih izbora.

Nadalje, kada bi se odmah krenulo na izbore, Most bi sigurno mogao računati na efekte svojih populističkih nastupa. Uhvatili su se Agrokora i sada sve koji su ikada radili kod Todorića proglašavaju lopovima, dok su Andreja Plenkovića koji s Todorićem nema nikakve veze okrunili za najvećeg bandita. Realno je očekivati da će se buka koju trenutno proizvodi Most do jeseni stišati i da će tada njihovi birači prosuđivati na temelju rezultata koje je Most ostvario u godinu i pol, koliko je vladao. Ušli su u visoku politiku obećavajući reforme na sva zvona, a kada prođe ova zbrka, imat će priliku odgovoriti što su sve reformirali.

A najveća oporbena stranka - SDP - do jeseni će također imati vremena za poslagivanje iznutra. Kod njih će se Davor Bernardić koji djeluje prilično dezorijentirano napokon učvrstiti kao šef stranke, ili će si SDP-ovci priznati da su pogriješili i stvoriti šansu Zvonimiru Mršiću da preuzme kormilo.

Uostalom, možda se nakon lokalnih izbora dodatno promiješaju karte u Saboru pa Plenković uspije doći do čvrste većine i bez novih izvanrednih izbora. Takva bi Vlada imala puni legitimitet, ali i jednu mrlju. U njenim bi temeljima bio glas Tomislava Sauche - čovjeka koji je u odlučnom trenutku bio predmet istrage, ostavljen sam u rascjepu između svoje bivše stranke i strukture koja trenutno stoluje u Banskim dvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:04