IZA KULISA

Zašto je Hasanbegović bijesan?

Zlatko Hasanbegović
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

"Riječ je o neutemeljenim besmislicama koje su zapravo falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene", žestoko je, kao da je na Lijevča polju, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović uzvratio SAD-u.

Razlog za ljutnju bilo je redovito godišnje izvješće State Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu za 2016., uključujući Hrvatsku, u kojem su on i Jakov Sedlar detektirani kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija.

U neku ruku, Amerikanci su dobro prošli jer im Hasanbegović bar nije odgovorio da su ljudska prava obična floskula, kao što je rekao za antifašizam.

Ima li onda nešto što nismo čuli u Hasanbegovićevu odgovoru?

Da. Nismo čuli odgovor na sadržaj izvještaja State Departmenta. Na dio u kojem tadašnji ministar Hasanbegović hvali Sedlarov film "Jasenovac - istina" u kojem se bez konkretnih dokaza prepolovio broj žrtava tog stratišta, ili na podsjećanje da je Zagrebom marširalo pet tisuća desničara skandirajući "Za dom spremni", što je uzvikivano i na nogometnoj utakmici između Hrvatske i Izraela, ili kako je zabilježeno 20 napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve, a procesi se vode tek protiv dvojice počinitelja. Umjesto da odgovori argumentima i pobije američke optužbe, Hasanbegović je reagirao podjednako uvjerljivo kao kada Joe Šimunić ide objašnjavati da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav. Je, iz 40-ih godina prošlog stoljeća.

I što sada?

Ništa, jer ionako ništa novo nisu otkrili autori izvješća američkog ministarstva vanjskih poslova. Zadnjih nekoliko godina ksenofobija se preselila u javni prostor i dovela do toga da veliki dijelovi stanovništva smatraju normalnim ono što je donedavno bila patologija. Ali izvješće je pokazalo da u inozemstvu raspolažu preciznim informacijama o tome što se događa u ovoj zemlji, a Hasanbegovića neće oprati ni tragikomična teza da Donald Trump sigurno ne razmišlja poput State Departmenta i američkog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:13