LABIRINT POLITIKE

Zbog trgovine s Plenkovićem Milorad Pupovac danas je spreman i gutati žabe

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Ako su u politici vječni samo interesi, Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, ovih dana pokazuje kako je apsolutno najvještiji političar u Hrvatskoj.

Vjerojatno bi gospodin Pupovac volio izbrisati prošlogodišnju hagiografsku izjavu o Plenkoviću, kada je za predsjednika HDZ-a rekao: "Takvi se plaćaju suhim zlatom. Nama treba nova reafirmacija u EU. Plenković je čovjek koji ne proizvodi konflikte, on okuplja i izabire. To je moj dojam. Plenković će htjeti biti premijer, a to znači voditi Vladu u pravom smislu riječi". Bilo je to prije točno godinu dana, 5. rujna 2016., kada su Pupovac i Furio Radin, kao manjinski predvodnici, ušli u pregovore o podršci vladi HDZ-a i Mosta.

Nakon 365 dana Milorad Pupovac je sidro koje drži Plenkovićevu vladu na površini i spašava da ne potone. Zašto?

Jedan od glavnih uvjeta manjina odnosio se na micanje Zlatka Hasanbegovića s položaja ministra kulture i u tome su uspjeli. Ali, Hasanbegović je marginalan slučaj, premda su njegove ideje prilično maligne. Od početka to je politički brak iz interesa u koji su predstavnici manjina ušli zbog materijalnih koncesija za onaj dio svojih sunarodnjaka koji su ih birali, a HDZ, kako bi sa sebe skinuo stigmu konzervativno-revizionističkog pokreta, u što ga je pretvorio Tomislav Karamarko.

Zbog spomenutih beneficija Milorad Pupovac pokazao se spremnim progutati žabe, ako je potrebno, kao što je govorio nekadašnji ministar obrane Gojko Šušak.

Kada su prije devet mjeseci HOS-ovci u Jasenovcu postavili spomen-ploču s ustaškim pozdravom "Za dom spremni", Pupovac je opet izbjegao kritizirati premijera Plenkovića. Umjesto toga zaključio je kako su za sadašnje probleme odgovorni prethodnici jer "Dubinski problem Hrvatske nakon ulaska u EU jest pokušaj provedbe konzervativne, klerikalne revolucije. Karamarko je otvorio vrata tome, a Milanović nije pronašao način da se obrani od toga".

Također, kada je u proljeće Most istupio iz Vlade, Milorad Pupovac je izjavio kako u SDSS-u "očekuju da će Plenković učiniti sve da zadrži stabilnost Vlade i potrebne parlamentarne većine u Saboru", i na upit može li u tome računati i na njihove zastupnike, nedvosmisleno je poručio kako je njihov interes da se održi stabilnost Vlade.

Jednostavno, Milorad Pupovac je vlastiti kredibilitet vezao za sudbinu Andreja Plenkovića. I zato je sada na brisanom prostoru i meta raznima, od Hasanbegovića i Ive Josipovića do Davora Bernardića ili predstavnika konkurentskih srpskih stranaka u Hrvatskoj. Za Hasanbegovića je ucjenjivač, Josipović će ga proglasiti kolaboracionistom, a iz SDP-a označiti kao sukrivca za situaciju u zemlji. Iako su junački SDP-ovci i dosljedni Josipović išli na noge Klemmu i Glogoškom kada su oni sa svojim istomišljenicima pokušavali izazvati državni udar.

Ipak, neke optužbe na račun lidera SDSS-a nisu bez osnove. U povijesti hrvatskog višestranačja nitko nije mijenjao saveznike kao Milorad Pupovac, koji je podržavao i Tuđmana i Račana i Sanadera i Milanovića, a sada i Plenkovića. Ali sve ima svoj razlog pa tako i Pupovčeva odluka da do kraja ostane uz vladu Andreja Plenkovića. A taj razlog se razotkrio na pretposljednjoj sjednici Vlade, kada je u Banskim dvorima izglasan operativni plan rješavanja problema nacionalnih manjina. Radi se o nizu ispunjenih manjinskih zahtjeva i to je račun koji je Plenković platio za osam manjinskih glasova bez kojih bi njegova vlada pala, a potom i on.

Tako će se u prvoj polovici 2018. provesti mjere elektrifikacije nekoliko desetaka srpskih sela bez struje, a pojednostavnit će se i postupci stambenog zbrinjavanja Srba, obavezala se vlada HDZ-a i HNS-a. Osim toga, provodit će se mjere za integraciju srpske manjine, od katastarskih izmjera i obnove zemljišnih knjiga na povratničkim područjima, preko rješavanja pitanja iz domene rada i mirovinskog sustava, do izrade programa za mlade pripadnike srpske nacionalne manjine. Usto, u idućih nekoliko tjedana, do kraja rujna 2017., završit će se razrada modela za povrat oduzete imovine SPC-a i drugih srpskih organizacija.

Vlada se obavezala i na stvaranje atmosfere koja će omogućiti kažnjavanje svih zločina, tako da će, izrijekom se navodi u programu, ‘zastupati stajalište da se svaki ratni zločin mora kazniti, neovisno o nacionalnoj pripadnosti počinitelja’, objavio je tjednik Novosti.

Dosadašnje političko djelovanje gospodina Pupovca potvrđuje kako on vjeruje da Srbi u Hrvatskoj bolje prolaze ako je na vlasti HDZ nego SDP, osim u eri radikalnog desničara kakav je bio Karamarko. Zato njegovo figurativno gutanje žaba u vezi s Plenkovićevim skanjivanjem da se za vazda obračuna s korištenjem NDH-zijskog pozdrava Za dom spremni predstavlja vezanu trgovinu u kojoj će dio hrvatskih Srba egzistencijalno profitirati, mada će se Pupovac prilično kompromitirati.

Sve ima svoju cijenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:03