PREPUCAVANJA NA DANU PODUZETNIKA

MUDRINIĆ 'Zaglavljeni smo u kružnom toku' MILANOVIĆ 'To je dobro za sigurnost prometa'

ZAGREB - Šef Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić pozvao je Vladu da pokrene stvaranje širokog konsenzusa o gospodarskoj budućnosti Hrvatske. Mjere koje je dosad provela Vlada Zorana Milanovića, Mudrinić je pozdravio, no ocijenio je da one nisu dovoljne kako bi Hrvatsku izvukle iz petogodišnje recesije.

"Prije 10 godina, govorio sam da kao društvo imamo dva puta pred sobom - ili vožnju autocestom ili zaglaviti u kružnom toku. Danas, 10 godina kasnije, evidentno je da nismo odabrali autoput, pa ni brzu cestu, vec smo ostali zaglavljeni u kružnom toku, koji se u međuvremenu toliko pohabao i postao pun rupa da je vožnja po njemu hazard i borba za preživljavanje", kazao je Mudrinić, otvarajući Dan poduzetnika u zagrebačkom hotelu Westin.

'NE MOGU BITI NA DVA MJESTA U ISTO VRIJEME' Ivica Mudrinić objasnio zašto je umjesto na suđenje Sanaderu došao u Westin

Ovogodišnji Dan poduzetnika održava se na 20. obljetnicu osnivanja HUP-a i uoči samog ulaska u EU. Osim čelnika krovne udruge poslodavaca, Dan poduzetnika je okupio i političku elitu zemlje - predsjednika Ivu Josipovića, premijera Zorana Milanovića i ministre Milanku Opačić, Branka Grčića, Gordana Marasa, Ivana Vrdoljaka, Miranda Mrsića, Mihaela Zmajlovića, Anku Mrak Taritaš i Darka Lorencina. Bili su tu i predstavnici HDZ-a, poput saborskog zadtupnika Domagoja Ivana Miloševića. No, na skupu nije bilo jednog od glavnih kreatora Vladine ekonomske politike, ministra financija Slavka Linića.

Direktor T-HT-a Ivica Mudrinić nije svjedočio na suđenju Sanaderu

Mudrinić je u svom izlaganju podsjetio da je u hrvatskom društvu dosad postignut konsenzus oko dva važna pitanja - neovisnosti i ulaska u EU. Izostao je, međutim, konsenzus oko razvoja zemlje. Tu je, smatra on, zakazala i Vlada, koja nije kreirala cjelovite mjere.

"Hrvatskoj je u ovom trenutku potrebno da u premijeru i liderima na svim razinama umjesto političara prepozna nositelje reformi te da u članovima Vlade, umjesto ministara i političara, prepozna reformski tim čiji prvenstveni cilj nije samo dobiti sljedeće izbore, nego promijeniti zemlju na dobrobit sljedećih generacija", Mudrinićeva je poruka uoči drugog kruga lokalnih izbora, koji se održava u nedjelju.

Najavio je i da će HUP uskoro prezentirati materijal koji jasno sažima prijedloge te udruge. Te mjere, zaključio je Mudrinić, dugoročno vode boljem standardu svih građana.

"Kružni tokovi su dobri za sigurnost prometa", odgovorio je premijer Zoran Milanović Mudriniću u svom izlaganju.

Milanović je odbacio žalopojke poslodavaca da ih je Vlada dodatno porezno opteretila. Štoviše, poručio je premijer, Vlada je nizom svojih poteza rasteretila poduzetništvo. Nastavit će, kazao je, uvoditi i red.

Iako je poziv na postizanje konsenzusa ocijenio plemenitim i dobronamjernim, Milanović ne vjeruje da je do njega u Hrvatskoj u ovakvim prilikama moguće doći. Tako nešto, poručio je, nije polazilo ni drugim zemljama: jedina koja je uspjela postići konsenzus socijalnih partnera bila je Irska, dok su ostale provodile programe svojih vlada koje su izašli na izborima. Premijer je uputio i packu sindikatima.

'Volio bih da ovakav dijalog mogu imati i s javnim sindikatima. Mislim da sam učinio dosta, pokušat ću još, ali u krizi moramo raditi neke koncesije, a koncesije koje su hrvatski javni sindikati napravili u zadnjih godinu i pol dana su jako male. One su zaista manje nego u drugim zemljama', poručio je Milanović.

Na značaj reformi upozorio je i predsjednik Josipović, koji smatra da se Hrvatska mora brže mijenjati.

"Neki dan sam vidio prezentaciju potpredsjednika Grčića i mogu samo poželjeti da se te investicije ostvare", istakao je Josipović.

U privlačenju investicija Josipović i inače vidi jedan od glavnih zadataka Vlade. Tome će pridonijeti i predstojeći ulazak u EU.

"Članstvo u EU je mehanizam koji moramo iskoristiti za razvoj", zaključio je šef države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:04