IZLOŽBA U PROSTORU LIEU DU DESIGN

Kritički pristup i neukroćena kreativnost Borisa Bućana

Kako nas je Boris Bućan u posljednje vrijeme oduševljavao svojim slikarskim ciklusima, pomalo je u drugi plan pao njegov dizajnerski rad. No ne treba nam dugo da se pri spomenu na njegov dizajn prisjetimo kako je njegov plakat za Žar pticu, crno-bijela ptica koja hoda na crvenim štiklama a u pozadini su zelene vlati trave, bio i na naslovnici izložbe o stogodišnjoj povijesti najboljih europskih plakata u Victoria and Albert muzeju u Londonu. U novootvorenom centru za dizajn Bućan će se pak predstaviti plakatima od 80-ih, koji su u fundusu MoMA-e i pariškog Muzeja dekorativnih umjetnosti. Bućanovu izložbu za Jutarnji predstavljaju Florence Lamblin, kustosica za izložbu u Lieu du Design, i Laurent Dutheil, Glavni direktor Lieu du Design.

Prvi put u Francuskoj predstavljaju se plakati Borisa Bućana, simbolične figure hrvatske grafičke umjetnosti. Na dva mjeseca predstavit će se njegove “ulične slike”, istinske ikone, stvarane između 1980-ih i 1990-ih.

‘Zlatno doba’

Boris Bućan svojim kritičkim pristupom i neukroćenom kreativnošću utjelovljuje to “zlatno doba” postera u političkom kontekstu epohe u kojoj komercijalni interesi i marketinški profesionalci svojom dominacijom nisu gušili taj način umjetničkog izražavanja.

Plakati Borisa Bućana su jedinstveni i svojstveni njegovoj umjetničkoj osobnosti. Bućan daje prvenstvo komunikaciji putem slike, prebacujući tekst na periferiju. Kazališna i glazbena djela za koja mu je povjereno stvaranje plakata, ne ilustrira doslovno.

On crpi iz vlastitog imaginarija, posuđuje znakove i izraze koji potječu iz različitih kultura te se, svojim pomaknutim slikama, ne boji skrenuti s puta.

Neočekivane veze

Evokativna moć njegovog rada snažno je izražena u samonametnutoj disciplini, u strukturnoj organizaciji i formatu, u serijskoj logici koja stvara neočekivane veze među njegovim djelima.

Kroz izložbu plakata Borisa Bućana predstavljamo u Francuskoj opus umjetnika koji je uvijek radio u službi slobode izražavanja. (pišu: Florence Lamblin i Laurent Dutheil)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:33