UZ IZLOŽBU U DUBROVNIKU

Da je Warhol iz Hrvatske, dogodilo bi se slično: otvorio bi se muzej s njegovim imenom, a izlagala i rodbina koja se jednako preziva

 Tonci Plazibat/Cropix
U Umjetničku galeriju Dubrovnik stigla su djela umjetnika iz Slovačke, iz muzeja kojeg je u suradnji s državom podigla njegova obitelj

Kako je Andy Warhol, ostvario svoju karijeru u Americi, gdje je rođen i gdje je i preminuo, u SAD-u se nalaze i njegova najvažnija djela. U muzeju u Pittsburghu koji nosi njegovo ime, te u njujorškoj MoMA-i.

Početkom devedesetih obitelj je u suradnji sa slovačkom državom osnovala još jedan muzej, koji se nalazi u mjestu Medzilaborce, ispred muzeja su goleme limenke Campbellove juhe. Veza sa Slovačkom je poznata i površnim poznavateljima umjetnosti, iz Slovačke su podrijetlom, Julija Andrej Warhola, rodom su iz Mikove kod Medzilaborca.

Tamo se nalazi 160 djela, no većinom crteža i memorabilija, kao i djela njegova brata Paula, te Paulova sina Jamesa Warhole, koji slika pomalo nadrealističke crteže. Zamišljam da je kojim slučajem Warhol iz Hrvatske, dogodilo bi se slično po svoj prilici, otvorio bi se muzej s njegovim imenom, a izlagala također i rodbina koja se jednako preziva.

Muzej je dimenzijama poprilično velik, no ruku na srce, dakle, najvažnija se djela nalaze u Americi, Ovo ne pišem kako bih umanjila vrijednost izložbe netom otvorene u Dubrovniku s djelima Andyja Warhola, dapače, već da ju se smjesti na poziciju. Nije, naime, riječ o senzaciji, i nije Dubrovnik sada na kulturnoj mapi svijeta, jer ne mijenja sliku o ovom umjetniku, niti se postavljaju nove teze. No, u svakom slučaju, riječ je o dobrodošloj izložbi.

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik izložba poduljeg naziva "Ja sam niotkud, Andy Warhol - djela iz kolekcija Muzeja moderne umjetnosti Andy Warhol Medzilaborca", propituje, kako se navodi, i njegovo podrijetlo kroz prikazane artefakte obitelji. Kustosi izložbe su Michal Bycko, Martin Cubjak i Jelena Tamindžija Donnart, izložba traje do 29. listopada, a prepoznat će se i popularna Marilyn, Campbell juha i mnogi drugi motivi.

Kustosica će navesti da 85 izložaka uključuju različite tehnika tiska na papiru (ofsetni tisak, litografija, sitotisak na papiru te slikanje na njima poput akvarela ili slikanja polimernim sintetičkim bojama) i koji su rezultat njegova snimanja portreta polaroidom, toliko popularnih da su postali svojevrstan statusni simbol poznatih ličnosti koje su htjele imati svoj portret izrađen u Warholovoj poznatoj Tvornici...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:14