'POTRESNA SOBA'

FOTO: U MUZEJU ILUZIJA NA DVA DANA OTVOREN MUZEJ REALNOSTI Posjetitelji će doživjeti potres ili prelazak mora gumenim čamcem

 Vaanda Kljajo / UNICEF
Sve se simulira uz pomoć virtualne stvarnosti, optičke iluzije, instalacije i holograma

Muzej iluzija, otvoren ljetos, pravi je muzejski hit, posebno za generaciju koja odrasta, primjerice uz "Brain Games" (Igre mozga, u slobodnom prijevodu) na National Geograficu. Poseban interes, primjerice, u tom muzeju na zagrebačkom Britancu, uz mnoge holograme izaziva soba Ames, soba iluzija u kojoj se za dva jednako visoka protagonista, ovisno o mjestu na kojem stoje, čine kao da su posve različite visine.

Muzej iluzija, Muzej torture, koji su nedavno otvoreni, ali i Muzej prekinutih veza, koji je upravo proslavio petu godišnjicu postojanja, ubrajaju se u sve posjećenije (privatne) institucije, koje sve uspješnije snažno konkuriraju oficijalnim muzejskim institucijama, institucijama isključivo na državnom ili gradskom budžetu, kojima se nerijetko čini da se ne moraju baš niti previše truditi, nego, posjetitelji će već nekako doći.

No, u sklopu spomenutog Muzeja iluzija, u kojemu je vrlo lako zaboraviti na vrijeme, na prostor, na sve, danas se otvara nešto posve drugačije - Muzej realnosti. Naime, u Muzeju realnosti, muzeju unutar muzeja, kako najavljuju organizatori, svi će posjetitelji moći osjetiti kako je "izgubiti tlo pod nogama" uslijed razornog potresa, doživjeti iskustvo života u izbjegličkom kampu na Bliskom istoku odnosno "zamijeniti uloge" s djecom koja žive u drugačijim uvjetima, barem na tom kratkom, muzejskom trenutku. Sve se to simulira uz pomoć virtualne stvarnosti, optičke iluzije, instalacije i holograma.

>>> FOTOGALERIJA Otvorenje Muzeja realnosti

Među ostalim, u muzeju će se moći pokušati dohvatiti hologramska igračka, odnosno "Nedohvatljiva igračka", kako je naziv izložene instalacije, a kako bi se ukazalo na činjenicu da 20 posto hrvatskih obitelji koje primaju socijalnu pomoć ne može djeci uopće priuštiti igračku. U „Naopakoj sobi", najavljuje se, posjetitelji će moći vidjeti kako je to kada se život u trenu preokrene „"naglavačke", u "Potresnoj sobi" kako je to izgubiti tlo pod nogama za vrijeme razornog potresa, dok "Morska soba" pruža iskustvo prelaska mora gumenim čamcem u teškim vremenskim uvjetima.

foto: UNICEF

Izložit će se i crteži koja su izbjeglička djeca crtala po kampovima u Hrvatskoj. Također će biti prikazan i film o životu 12-godišnje sirijske djevojčice Sidre, snimane u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu, najvećem izbjegličkom kampu na Bliskom Istoku u kojem živi 80 tisuća ljudi, a više od polovine njih su djeca. Film "Oblaci iznad Sidre" dobio je, inače, i nagradu na međunarodnom festivalu Sheffield Doc/Fest. Muzej otvara UNICEF, moći će se vidjeti i fotografije iz pogođenih prostora (među njima su i fotografije Vande Kljajo). U Muzeju realnosti izložit će se i dio opreme kojom se UNICEF služi za pomoć djeci u kriznim situacijama, kao što su terapeutska hrana za pothranjenu djecu, vrtić u kutiji, oralne hidratacijske soli i slično.

Nažalost, Muzej će biti otvoren samo dva dana, 14. prosinca od 12 sati do 22 sata i 15. prosinca od 9 sati do 22 sata, uz slobodan ulaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:10