'POGLED U PLAVO'

FOTO VIDEO Zaronite na 30 metara dubine i uživajte u podvodnoj izložbi na potopljenom brodu Peltastis

Ove subote otok Krk ugošćuje neobičnu i jedinstvenu izložbu podvodne fotografije, autora Marjana Radovića, koji se ovim potezom odlučio iznenaditi svoje kolege ronioce.

Radović je odlučio izložiti fotografije na potopljenom brodu Peltastis koji se nalazi u podmorju otoka Krka kod mjesta Šilo.

Podvodne fotografije biti će postavljene na 30 metara dubine, a ronioci će moći zaroniti i pogledati izložbu u organizaciji svih ronilačkih centara koji organiziraju urone na potopljenoj olupini.

Centralno mjesto okupljanja biti će u subotu 26.05. u ronilačkom centru Neptun, u mjestu Šilo na otoku Krku.

Projekt "Pogled u plavo" Marjan Radović započeo je 2010. godine, a nakon niza podvodnih izložbi podvodne fotografije, ovom izložbom odlučio je odati počast hrabrom kapetanu Teodoros BELESIS-u koji je prema starom običaju kako kapetan ostaje zadnji na brodu, naredio svojoj posadi da ga veže za "timun" i potonuo zajedno s brodom, dok u današnje vrijem baš i nije tako .

Brod je potonuo 1968. godine, kada se za nevremena razbio o stijene ispred mjesta Šilo na Krku, Peltastis je bio usidren u Crikvenici, no počela je puhati bura, toliko jaka, da ga je odvukla preko cijelog kanala, te razbila o stijene na Šilu. Nije mu bilo pomoći.

Mještani ga zovu Grk, jer je plovio pod grčkom zastavom. Danas leži ukopan u muljevito dno na 32 metra dubine. Vrh jarbola vidljiv je već na 7 metara, te se po njemu možete lako spustiti do gornje palube, koja je obrasla spužvama, mahovnjacima, mnogočetinašima, te algama. Štive palube su na 20 metara.

Podvodnom fotografijom autor

te pozvati javnost na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te očuvanje mora.

Posjetiteljima je omogućena posudba opreme za ronjenje i praćenje izložbe podvodne fotografije pod vodom i to s dva ronilačka centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:45