REMEK-DJELO

FOTO: VRIJEDNA SLIKA STIGLA U HRVATSKU Caravaggiova 'Večera u Emausu' predstavljena u Zagreb

 Goran Mehek / CROPIX

Večera u Emausu, remek-djelo Michelangela Merisija da Caravaggia jučer je dopremljeno štićenim vozilom i pod policijskom pratnjom iz milanske Pinakoteke Brera u Muzej za umjetnost i obrt.

Caravaggiova je barokna slika osigurana na 60 milijuna eura, što je najviše osiguranje do sada za jednu sliku u Hrvatskoj i štitit će ju, među ostalime i laseri, a poklon je Italije prilikom ulaska Hrvatske u EU. Bit će izložena tri mjeseca.

U prigodi dopreme Caravaggiove Večere u Emausu bili su nazočni, među ostalima i Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Luca Laudiero, prvi tajnik u Veleposlanstvu Talijanske Republike u Zagrebu, ataše Carlo D'Achille i Albina Cherubini, Katarina Bence, konzervatorica savjetnica i voditeljica tehničkog tima muzeja, kustosi, restauratori, te tehnički tim MUO.

Caravaggiova slika unesena je u prostor stalnog postava muzeja, u baroknu dvoranu, koja je pripremljena sukladno propisanim uvjetima za izlaganje. Sada će tamo stajati 48 sati, kako bi se aklimatizirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:41