IDEJE TVORCA 'RATOVA ZVIJEZDA'

George Lucas otvara muzej u kojem će izložiti neke od svojih filmskih projekata

 AFP
Slika Normana Rockwella nalazi se u 600 milijuna dolara vrijednoj kolekciji Georgea Lucasa

Od prvih najava otvaranja “Muzeja narativne umjetnosti” filmskog redatelja Georgea Lucasa, slavnog po filmskom serijalu “Ratovi zvijezda”, ta je ideja naišla na buran odjek, posebice zbog Lucasove namjere da u muzeju sa svojim imenom među prvima izloži neke od svojih filmskih projekata.

Muzej koji bi trebao otvoriti svoja vrata u Chicagu 2018. neće, kako se čini, slijediti tradicionalnu podjelu između vlasnika, odnosno ravnatelja, koji se brinu o komercijalnom poslovanju, i kustosa koji skrbe o umjetničkoj kvaliteti izloženih sadržaja, pa mnogi budući muzej već nazivaju Lucasovim “projektom taštine”.

Spektar izložaka

Lucas je muzej zamislio kao ustanovu koja će svjedočiti o snazi vizualnog pripovijedanja, od pećinskih crteža do suvremene animacije i digitalne umjetnosti. No, prije svega, tu je Lucasova svjetski slavna SF-saga o ratovima zvijezda.

Posjetitelje će tako, prema medijskim izvještajima, dočekati originalni filmski model svemirskog broda “Millennium Falcon”, kao i konstrukcijski nacrti njegove pilotske kabine.

No, muzej će također uključiti Lucasovu privatnu kolekciju umetnina vrijednu najmanje 600 milijuna dolara. Njegova je namjera to naglasiti svojim muzejom koji će na nov način popularizirati američku povijest umjetnosti, osobito u onom dijelu koji ne pripada korpusu “visokoparne” umjetnosti, a u posljednje vrijeme sve više dobiva na značaju, poput ilustracija iz 20. stoljeća.

Omiljeni umjetnik

O tome dovoljno govori činjenica da je portret igrača baseballa u svlačionici iz kista Normana Rockwella, čije radove Lucas marljivo sakuplja, nedavno prodan na dražbi za 22,5 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:26