DO 7. SRPNJA

Hrvatski gradovi mogu se kandidirati za ‘glavni mediteranski grad kulture i dijaloga‘

Pere Aragonès (desno) tijekom sastanka s glavnim tajnikom Unije za Mediteran (UfM), Nasserom Kamelom

 David Zorrakino/Zuma Press/Profimedia/David Zorrakino/zuma Press/profimedia
Organizacija koja okuplja 43 zemlje pokrenula je inicijativu biranja glavnih gradova kako bi ojačala zajedništvo i mediteranski identitet

Gradovi na Sredozemlju, pa tako i oni iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Crne Gore, mogu do 7. srpnja podnijeti kandidaturu za "glavni mediteranski grad kulture i dijaloga" u 2026. godini, izvijestila je u nedjelju Unija za Mediteran.

Organizacija koja okuplja 43 zemlje pokrenula je inicijativu biranja glavnih gradova kako bi ojačala zajedništvo i mediteranski identitet u trenutku dok je Sredozemlje izloženo sukobima, zagađenju, prekomjernom zatopljenju i migracijama.

Albanski grad Tirana će tijekom 2025. predstavljati sjevernu obalu Sredozemlja organizirajući razne kulturne i društvene događaje, a to isto će na južnoj obali raditi egipatska Aleksandrija. Dva grada, pobjednika lanjskog natječaja, međusobno će i surađivati.

Unija za Mediteran je sada otvorila novi natječaj koji će trajati četiri mjeseca. Na njemu mogu sudjelovati svi gradovi iz mediteranskih zemalja bez obzira nalaze li se na obali ili u unutrašnjosti.

Gradske ili županijske vlasti informacije mogu pronaći na internetskoj stranici medculturecapital.com putujem koje se šalje i prijava.

U prijavi moraju osmisliti plan aktivnosti putem kojih bi se istaknula raznolikost euro-mediteranske regije, a koje bi trajale tijekom 2026. godine. Te aktivnosti bi trebale provoditi u suradnji sa školama, sveučilištima i lokalnim institucijama iz područja kulture.

Naslovom "glavnog mediteranskog grada kulture i dijaloga" gradovi dobivaju priliku za međunarodnom promocijom.

Unija za Mediteran će pobjednike natječaja objaviti 28. studenog na Dan Mediterana.

Jedan grad sa sjeverne obale i jedan grad s južne imat će čitavu 2025. godinu za pripremanje aktivnosti prije nego krenu u realizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:19