PROMJENE

IMENOVANJE MINISTRA HASANBEGOVIĆA Na čelu Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar

 Goran Mehkek / EPH

Matea Brstilo Rešetar nova je ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja, odlukom ministra Zlatka Hasanbegovića.

Tu je funkciju do sada obavljala Nataša Mataušić, v. d. ravnateljica HPM-a. Mataušić je zakratko nedavno bila izabrana i za novu ravnateljicu. Naime, na nedavnom ponovljenom izboru za ravnateljicu Muzeja bivši ministar Berislav Šipuš izabrao je Natašu Mataušić.

No, novi ministar ovih je dana donio odluku da će ravnateljica ipak biti njena kolegica koja se također natjecala za ravnateljicu, Matea Brstilo Rešetar, viša kustosica.

‘To sam i očekivala. Za mene bi bilo neprihvatljivo da mu odgovaram. Mi smo različitih svjetonazora i teme kojima se bavim ministru su samo floskula’, komentirala je u ponedjeljak Nataša Mataušić.

Ona se vraća na svoje staro mjesto u Muzeju, kustos zbirke fotografija i drugo. Inače, Mataušić je poznata i kao autorica koncepcije stalnog postava Memorijalnog muzeja Jasenovac.

Nova ravnateljica Matea Brstilo Rešetar s Natašom Mataušić surađivala je na pripremi izložbe ‘Hrvatska ‘45’, koja će se postaviti krajem veljače. Omišanka Matea Brstilo Rešetar voditeljica je Zbirka heraldike i sfragistike i rođena je 1978. godine. Diplomirala je povijest i povijest umjetnosti 2003. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U HPM-u je bila i muzejski pedagog i PR, potom kustos pripravnik, viši kustos. Autorica je muzejsko edukativnih radionica na temu rodoslovlja i grboslovlja u cilju edukacije i poticanja interesa djece i odraslih za heraldiku i rodoslovlje te hrvatsku povijest i kulturu općenito. Autorica je stalnog postava Rodna kuća Nikole Tesle u Smiljanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 21:32