IZLOŽBA U GALERIJI HDLU

IVICA MALČIĆ 'Mojih 366 crteža posveta su svakome danu prošle godine'

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
"To su crteži koji nastaju kod kuće, navečer, a ne u ateljeu gdje slikam svako jutro", kaže umjetnik

Koncept predstavljen i na izložbi “Ten years later” u Galeriji PM HDLU-a započeli ste u Galeriji VN. Koja je početna ideja?

- Budući da ne volim putovati, u šali kažem da izlažem samo gdje važi ZET-ov pokaz, u Zagrebu ima malo ozbiljnih galerija u kojima nisam izlagao pa izlažem u nekim galerijama više puta, tako sam i došao na ideju.

Izloženo je, za prošlu godinu, 366 crteža. Stvarate svaki dan?

- Ovo je koncept dnevničkih crteža, za svaki dan u godini po jedan. To su crteži koji nastaju kod kuće, navečer, a ne u ateljeu gdje slikam svako jutro.

U ranijim ste ciklusima izlagali djela različitih formata. Sada, pak, izlažete crteže istih formata. Zašto ova promjena?

- Želio sam napraviti promjenu tako što su svi crteži istog formata A4 na papiruolovkom zbog toga da se discipliniram, da ne bih posezao za ready-made radovima, antidatirao neke radove ili ubacivao kolaže, što bi bila kao linija manjeg otpora. Želim pokazati kako se običnim papirom i olovkom može napraviti zanimljiva izložba.

Na crtežima su i vaše slike, i posjeti izložbama, i neke osobne priče. Kako birate teme?

- Osnovna ideja je bila da crtežom dokumentiram svaku sliku koju naslikam u ateljeu. Ako ne naslikam sliku u ateljeu, onda biram motive koji su vezani za umjetnost, izložbe, kataloge i sl. Tek nakon toga posežem za motivima iz svoje svakodnevice i intime.

Na nekim od crteža su glazbene reference. Zašto?

- U mladosti prije slikarske karijere posjećivao sam mnoge rock koncerte i imam kolekciju od 1800 LP ploča, crtajući ih dajem posvetu tom vremenu tom vremenu.

Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:35