Ekskluzivno za Jutarnji

Javio nam se fotograf o čijem djelu danas bruji cijeli svijet: ‘Prijavio sam se kao drski majmun...‘

Nagrađena fotografija

 Boris Eldagsen
Boris Eldagsen rekao je kako se javio samo da bi ukazao na važnost rasprave oko umjetne inteligencije

Boris Eldagsen, njemački autor, poslao je svoju fotografiju na jedno od najprestižnijih fotografskih natjecanja, Sony World Photography. I osvojio prvu nagradu. Nakon što je osvojio nagradu, odbio ju je. Naime, fotografiju ne smatra svojom već ju je napravio uz pomoć umjetne inteligencije. Namjera mu je, kaže, bila izazvati debatu.

Pa je organizatorima poslao pismo sljedećeg sadržaja: "Hvala vam što se odabrali moju fotografiju i tako mi omogućili povijesni trenutak. Naime, ovo je prvo AI generirana snimka koja je osvojila neko prestižno fotografsko natjecanje". Postavio je i neka pitanja: "Koliko vas je sumnjalo da je riječ o AI generiranoj snimci. Nešto u svemu tome nije se osjećalo dobro, slažete li se?. AI fotografije ne bi smjele biti u natjecanju poput ovih, stoga ne prihvaćam nagradu. Prijavio sam se kao drski majmun da vidim jesu li natjecanja spremna za fotografiju napravljenu uz pomoć umjetne inteligencije. Kako se pokazalo, nisu. Mi, fotografski svijet, trebamo otvorenu raspravu o tome što bi se trebalo smatrati fotografijom, a što ne. Sektor je dovoljno velik da prihvati i umjetnu inteligenciju. No, možda bi to bila greška? Mojim odbijanjem nagrade, nadam se da ću ubrzati ovu debatu. Preko tri sam desetljeća u ovom poslu, i bit ću sretan prirdužit se raspravi".

Poslao nam je još neke fotografije za Jutarnji koje je napravio uz pomoć AI, a na naša pitanja je odgovorio da je sve već rekao dok je odbio nagradu.

image

Nagrađena fotografija

Boris Eldagsen
image

Hunger

Boris Eldagsen
image

Ambiphilia

Boris Eldagsen

Novac kojeg je trebao osvojiti, usmjerio je na Fotofestival u Odessi u Ukrajini.

Fotografija kojom je pobijedio pokazuje dvije žene, dvije različite generacije, crnobijela je. Njome ukazuje na duh vremena, na intenzivnu raspravu o posljedicama upotrebe umjetne inteligencije, a koju je potaknuo na svim područijma nedavni napredak u korištenju umjetne inteligencije u chatbotovima, automobilima bez vozača, softwareu za pisanje pjesama i razvoju farmaceutskih proizvod.... Izvršni direktor Googlea, Sundar Pichai, rekao je da ga zabrinutost oko umjetne inteligencije drži budnim noću i upozorio da tehnologija može biti vrlo štetna ukoliko se nepravilno koristi.

Glasnogovornik Sony World Photography rekao je da im je Eldagsen već ranije rekao da je fotografija koja je pobijedila nastala uz pomoć umjetne inteligencije, i prije nego što je proglašen pobjednikom, te da je već prvoj prepisci naznačio: "nakon dva desetljeća fotografije, moj w3 umjetnički fokus više pomaknuo na istraživanje kreativnih mogućnosti AI generatora‘", dodatno naglašavajući da se slika uvelike oslanja na njegovo ‘bogatstvo fotografskog znanja‘. Prema pravilima natjecanju, nastavli su, fotografi daju jamstva za svoju prijavu.

"Kreativna kategorija otvorenog natjecanja pozdravlja različite eksperimentalne pristupe, i zato smo prihvatili rad. Osim toga, veselili smo se uključivanju u ozbiljniju raspravu o ovoj temi.

image

Traumaporn

Boris Eldagsen
image

Traumaporn

Boris Eldagsen
image

Traumaporn

Boris Eldagsen

Budući da je sada odlučio odbiti svoju nagradu, obustavili smo našu suradnju. U skladu s njegovim željama uklonili smo ga iz natjecanja. S obzirom na njegove radnje i naknadnu izjavu u kojoj se ističu njegovi namjerni pokušaji da nas prevari, ne želimo sudjelovati u daljnjem dijalogu s njim. Prepoznajemo važnost ove teme i njezin utjecaj na stvaranje slika danas. Veselimo se daljnjem istraživanju ove teme putem naših različitih kanala i programa i pozdravljamo razgovor oko nje. Iako su elementi AI prakse relevantni u umjetničkom kontekstu slike, nagrade su uvijek bile i bit će platforma za promicanje izvrsnosti i vještina fotografa i umjetnika koji rade u ovom mediju." poručili su iz Sonyja.

Boris Eldagsen fotografijom se bavi od 1989. godine, sada je krenuo u istraživanje kreativnih mogućnosti AI-a. "Za mene je stvaranje na ovaj način zajednička kreacija, u kojoj sam ja direktor. Nije samo riječ u pritiskanju gumba, i ovdje je prisutno istraživanje kompleksnosti smapog procesa, miješanje mnogih platformi i tehnika. Što više stvarate i definirate parametre, to je više vaš kreativni proces prisutan". Ima i radionicu, a djela koja stvori naziva "slikama", koje koriste fotografiju. One, nastavlja, nisu fotografije. Na čelu je digitalno orijentiranog sektora Deutsche Fotografische Akademie, Eldagsen je studirao u Pragu i Mainzu, na umjetničkim akademijama, te na Sarojini Naidu School of Arts and Communication, Hyderabad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:57